Právě vysíláme

Kdy se vrátí roušky? Stát připravuje krizový plán

15. července 2020 9:10
Kdy se vrátí roušky? Stát připravuje krizový plán

Jak ukazují počty nově nakažených, v boji s koronavirem pořád nemáme vyhráno! Stát již připravuje krizový plán pro podzimní střet viru s dalšími nemocemi.

Podle oficiálních dat se koronavirus v Česku drží v menších zasažených ohniscích. Ministerstvo zdravotnictví už připravuje strategii na podzimní období, které je kvůli respiračním nemocem každoročně náročné. Koronavirus může chřipkové období ještě více zkomplikovat. „Bude třeba, abychom se v říjnu zase vrátili k povinnému nošení roušek na veřejnosti,“ řekl epidemiolog Rastislav Maďar.

Koronavirus z dovolené

Vývoj posledních letních dnů nepřináší ani výhled bezstarostného cestování. Epidemiologicky zásadně zhoršenou situaci hlásí pro Čechy Chorvatsko a Bulharsko. Počet nakažených v Chorvatsku rapidně stoupl a země ohlásila nejvyšší nárůst nových případů od začátku pandemie. Tamní vláda na to reagovala zavedením preventivních opatření – v Chorvatsku nyní opět platí povinnost nosit roušku ve vnitřních prostorách jako jsou například obchody či městská hromadná doprava. Podle Maďara není třeba panikařit: „Pobřežní, méně osídlené oblasti tolik rizikové nejsou.“

„Pokud by cestovatelé situaci zhoršili, roušky by se zavádět mohly. Na dovolené je nutné snažit se dodržovat odstup od cizích osob a tam, kde to nebude možné, použít roušku. Odstup je i v létě klíčová forma prevence. Pokud je možné ho dodržet, je skoro jedno, kam člověk jede,“ dodal Maďar.

Bulharko má prozatím zelenou. Pro Čechy je označené jako bezpečné pro cestování. „Bulharsko je teď takové, že nemáme jistotu, jak se to bude vyvíjet dál,“ komentoval Maďar situaci.

 

Zdroj: Seznam Zprávy, iDNES

 

Články, které by tě mohly zajímat