Právě vysíláme

Klobouk dolů: Japonka, která je nejstarším člověkem na světě, slaví narozeniny

2. ledna 2021 15:10
Klobouk dolů: Japonka, která je nejstarším člověkem na světě, slaví narozeniny

Japonka Kane Tanakaová, která je nejstarším člověkem na světě, v sobotu v pečovatelském domě ve Fukuoce na jihozápadě země oslavila 118. narozeniny. Přišla na svět v roce 1903.

Tanakaová byla coby nejstarší obyvatel planety zanesena do Guinnessovy knihy rekordů v březnu 2019, když jí bylo 116 let. Sobotní narozeniny oslavila spolu s ostatními klienty domova pro seniory, byla v dobré náladě a tleskala.

Agentura Kjódó uvádí, že Tanakaová tráví většinu času cvičením, počítáním a hraním deskové hry Othello. Podle svých ošetřovatelů má stále chuť k jídlu a její oblíbenou pochoutkou je čokoláda, také ale ráda pije coca-colu.

Jejím receptem na dlouhověkost je jíst vynikající jídlo a studovat. Tanakaová tvrdí, že chce žít do 120 let. Japonci jsou známi dlouhověkostí a dominují seznamu nejstarších lidí světa. I když i mezi nimi přibývá vlivem změn jídelníčku obézních lidí, stále je jich s nadváhou spíše méně. V japonské kuchyni převládají ryby, rýže, zelenina a další nízkotučné potraviny.

Tanakaová je sice v současnosti nejstarším člověkem světa, ale má-li se stát vůbec nejstarší kdy žijící osobou, musí překonat Francouzku Jeanne Calmentovou. Ta se dožila 122 let, zemřela začátkem srpna 1997. O její dlouhověkosti však panují pochybnosti.

 

Zdroj: ČTK

Články, které by tě mohly zajímat