Právě vysíláme

Kojící ženu chtěli vyvést z pražské pobočky banky. České matky chystají na Facebooku protest!

12. dubna 2019 14:10
Kojící ženu chtěli vyvést z pražské pobočky banky. České matky chystají na Facebooku protest!

Kojení na veřejnosti – to je téma, které opět v těchto dnech řeší český Facebook. Jedna z maminek se totiž na profilu s názvem Laktační liga svěřila se situací, která se jí stala na pobočce banky.

Žena, jenž se podepsala jménem Lucia, vyrazila se svou roční dcerou na pražskou pobočku banky Raiffeisenbank. V prostorách budovy na Václavském náměstí potom začala své dítě kojit, což se nelíbilo tamní ochrance, která ženu upozornila, aby se zahalila a přestala exhibovat.

„Ze strany k boxům jsem měla postavený kočár, hned vedle mě seděl starší pan – Ind, který byl ke mě lehce otočený zády. Dcera mi při kojení seděla na klíně a hlavou v podstatě prs zakrývala a druhý prs jsem měla logicky zahalený (měla jsem kojící tílko a svetr). Po pár minutách kojení ke mně přišla ochranka a na celou pobočku mě upozornila, abych se okamžitě zahalila a „přestala exhibovat“ – prý je to veřejný prostor a já se odhaluji, což je zakázané a mají to uvedeno i v nějakém jejich řádu,“ napsala rozčílená maminka na Facebook a dodala, že po chvíli byla mužem od ochranky dokonce upozorněna, že pokud nepřestane kojit, bude z budovy banky vyvedena.

Protože žena nechtěla dělat problémy, opravdu se i dcerkou zvedla a z banky odešla. Ve svém vyjádření na Facebooku však píše, že dnes tohoto rozhodnutí lituje a raději prý měla za možnost v budově kojit bojovat.

Banka se omlouvá

Jelikož se zpráva šířila sociálními sítěmi rychlostí blesku, banka se rozhodla na celou situaci zareagovat. Za chování člena ochranky se omluvila a ostatním kojícím maminkám vzkázala, že pokud v bance požádají o zajištění soukromí, bude jim vždy vyhověno.

S omluvou se ovšem řada matek nesmířila. Na Facebooku se totiž tvoří skupina naštvaných žen, které na protest plánují hromadě kojit právě na bankovních pobočkách oné banky. „Akce na pobočkách Raiffeisenbank chce být radostnou demonstrací za právo na kojení a jeho vstřícné přijetí veřejností. Kojit dítě na požádání je normální,“ píší autorky akce s tím, že chtějí pomoci předcházet podobným nepříjemný situacím, jaké byla vystavena vykázaná matka s dítětem.

Zdroj: Facebook

Články, které by tě mohly zajímat