Právě vysíláme

Kúdelu obvinili Rangers z rasismu, on nařčení odmítá. Na internet však unikla nešťastná nahrávka brankáře Kováře

19. března 2021 17:10
Kúdelu obvinili Rangers z rasismu, on nařčení odmítá. Na internet však unikla nešťastná nahrávka brankáře Kováře

Utkání Slavie Praha proti Glasgow Rangers má nepříjemnou dohru. Ondřeje Kúdelu hráč skotského týmu obvinil z rasismu, v útrobách stadionu mu pak měl dát pěstí do obličeje. Oba týmy stojí za svými hráči a celá situace je v řešení UEFA, Kúdelově verzi konfliktu však nenahrává záznam zprávy brankáře Přemysla Kováře, který v ní svým kamarádům situaci na hřišti detailně popsal.

Zápas pražské Slavie proti Glasgow Rangers byl emočně vypjatý. Došlo v něm k několika tvrdým zákrokům, z nichž po jednom zůstal ležet na trávníku brankář Ondřej Kolář, kterého zdravotníci nakonec odnášeli z hřiště na nosítkách. O pár minut došlo k dalšímu incidentu na polovině soupeře, když do ležícího Jana Kuchty hráči Rangers několikrát kopli míčem.

Krátce na to Ondřej Kúdela něco pošeptal Glenu Kamarovi. Co přesně, však nikdo neví a verze obou hráčů se rozcházejí. Zatímco český fotbalista tvrdí, že soupeři ve vypjaté situaci řekl „you’re fu**ing guy“, tedy „jsi zas**ný chlap“, Kamara obviňuje Kúdelu z rasismu. Podle něj mu totiž zašeptal do ucha „jsi zas**ná opice“. K menší výměně názorů došlo už na hřišti, kde ale situaci dokázal rozhodčí uklidnit. Incident však posléze vyeskaloval v útrobách stadionu, kde udeřil Kamara před zraky trenéra Stevena Gerrarda Kúdelu a zástupců UEFA pěstí do obličeje.

Slavia, která se postavila za svého hráče a věří UEFA, že obvinění z rasismu důkladně prověří. Už dříve totiž Rangers neprávem obvinili protihráče z toho, že měl údajně rasistické poznámky na fotbalistu jiné barvy pleti. Na Kamaru podala trestní oznámení skotské policii. „Napadení hráče Ondřeje Kúdely bylo připraveno a promyšleno včetně vědomého zakrytí kamer na místě incidentu. Brutální a surový útok byl veden s plnou intenzitou s cílem zranit a způsobit fyzickou újmu,“ píše se v prohlášení týmu.

V souvislosti s obviněním z rasismu Kúdelově verzi nenahrává záznam, který koluje internetem. V něm náhradník na postu brankáře Přemysl Kovář situaci na stadionu líčí kamarádům. „Hoši, tak co tady se ku**a děje, vole, to jsem v životě nezažil. Hodinu nás drželi na hřišti, ty vole, kvůli Kudymu, že řek, že je fu**ing monkey. Tak nás nechtěli pustit dovnitř. A teď nás pustili, Kudy si to šel s ním vyříkat na dopingový kontrole a ten frajer tam přiběh kámo a natáh mu ji a rozbil mu rypák,“ zaznívá na nahrávce.

Klub pražské Slavie se doposud k nahrávce nevyjádřil a ověřena není ani její pravost. Kúdela v oficiálním prohlášení odmítl jakýkoliv projev rasismu a ve své zprávě ze zápasu o něm nepíší ani rozhodčí. Incident je nyní v řešení přestupkové komise UEFA.

Slavia Praha po výhře nad Glasgow Rangers postoupila do čtvrtfinále Evropské ligy. V něm se potřetí v řadě vydá do Velké Británie, tentokrát na půdu Arsenalu. První zápas je naplánovaný na 8. dubna.

Zdroj: Twitter

Články, které by tě mohly zajímat