Právě vysíláme

Kulturní a sportovní akce od září bez omezení, děti se ve škole třikrát otestují

17. srpna 2021 9:10
Kulturní a sportovní akce od září bez omezení, děti se ve škole třikrát otestují

Vláda během pátečního zasedání schválila další rozvolnění v souvislosti s koronavirem. Co se škol týče, budou se muset na vir nechat otestovat děti během září hned třikrát. Bez omezení návštěvnosti pak budou moci být sportovní a kulturní akce.

Od září bude moci být na kulturních a sportovních akcích zaplněno 100 procent kapacity sálu. Do zaplnění 3 000 osob bude jedno, zda budou mít lidé platný test na koronavirus, budou očkováni proti koronaviru nebo pokud v posledních 180 dnech prodělali tuto chorobu. Při vyšší kapacitě musí být nově minimálně polovina kapacity obsazena osobami, které jsou plně očkované nebo prodělaly koronavirus. Zbylou část kapacity mohou obsadit také testované osoby.

Organizátoři ale budou muset umožnit návštěvníkům 1,5metrové rozestupy. V restauracích pak bude moci být u stolu šest místo současných čtyř lidí. Zároveň bude od září možné využít on-line testování v holičství nebo pro hromadné akce. „Jedná se o testování, kdy se osoba sama otestuje pod dohledem zdravotnického pracovníka, který je připojen prostřednictvím webové kamery. Platnost testu bude následně 24 hodin,“ uvedlo ministerstvo zdravotnictví.

Vláda se během jednání zabývala také návratem dětí do škol. Schválila, že se na začátku roku budou muset hned třikrát otestovat, a to konkrétně 1., 6. a 9. září. Pokud se nenechají testovat, budou muset nosit ochranu dýchacích cest. Povinnost nosit roušky pak bude ve společných prostorách školy. Test nebudou muset absolvovat ti, kteří mají dokončené očkování nebo prodělali v posledních 180 dnech onemocnění Covid – 19.

Články, které by tě mohly zajímat