Právě vysíláme

Liberecká zoo získala nové šelmy, margaye a levharta čínského

14. října 2020 18:00
Liberecká zoo získala nové šelmy, margaye a levharta čínského

Liberecká zoo získala samici levharta čínského a pár margayů, známých i pod názvem dlouhoocasá tečkovaná kočka. Cílem je oba druhy rozmnožit a posílit jejich populace chované v zahradách.

Margaye neboli oceloty dlouhoocasé dosud liberecká zoo nechovala. Zatím jsou v izolaci v zázemí a později obsadí venkovní expozici u bazénu s lachtany, která kdysi sloužila rysům, pandám a dočasně i mláďatům lva berberského. „Do venkovního výběhu budou opatrně vypuštěni podle aktuálních klimatických podmínek a s ohledem na jejich potřeby a komfort,“ uvedl zoolog Luboš Melichar.

 

Jedná se o mladý pár. Samice se narodila v roce 2017 v jihlavské zoo a dvouletý samec pochází z francouzské zoo v Boissière du Doré. Oba jedince původně získala německá zoo v Magdeburgu. „Ta se ale z chovatelských důvodů rozhodla chov tohoto druhu přerušit, a tak byl pár na základě naši předchozí žádosti o zapojení se do mezinárodního záchovného programu převezen k nám do Liberce,“ dodala zooložka Dorota Gremlicová.

 

Levhartí samice je ve výběhu v horní části zoo. „Zatím samice pomalu prozkoumává svůj nový domov a seznamuje se s okolím a svými chovateli. Potravu přijímá bez problémů, a tak věřím, že si u nás rychle zvykne,“ uvedl Melichar. I chov levharta čínského patří stejně jako chov margaye do evropského záchovného programu EEP. „Jedná se o silně ohrožený taxon, a tak je cílem liberecké zoo tyto asijské kočkovité šelmy rozmnožit a pomoci zabránit jejich úplnému vyhubení,“ uvedla Tesařová.

 

Nyní je v evropských zoo jen okolo 50 levhartů čínských. „Náš samec je navíc pro posílení populace levhartů čínských geneticky cenný, a tak je odchov libereckých jedinců pro záchranu celého druhu žádoucí,“ dodal Melichar. Na světě je momentálně podle Tesařové jen 23 institucí, které jsou do chovu levhartů čínských zapojeny. V Česku jsou už jen v Plzni.

 

Liberecká zoo plánuje i modernizaci pavilonu levhartů včetně výstavby nových venkovních výběhů. Budou v nevyužitém údolíčku v ohbí cesty, jež vede od expozice pand červených k pavilonu levhartů. „Součástí této nové expozice bude i mokřad s vodními rostlinami, který by měl plnit roli kořenové čistírny vody tekoucí z bazénů pavilonu slonů. Mokřad vznikne v rámci rozsáhlejšího projektu recyklace užitkové vody v horní části zoo,“ uvedl ředitel zoo David Nejedlo.

Zdroj: ČTK

Články, které by tě mohly zajímat