Právě vysíláme

Lidé, kteří mají rychlejší chůzi, jsou zdravější a dožijí se vyššího věku, tvrdí nový výzkum

15. října 2019 14:10
Lidé, kteří mají rychlejší chůzi, jsou zdravější a dožijí se vyššího věku, tvrdí nový výzkum

Psychologové z Duke University ve Spojených státech zkoumali, zda rychlost chůze může vypovídat o celkovém stavu našeho zdraví. Výsledky výzkumu byly víc než překvapivé: podle nových dat mají lidé s rychlejší chůzí větší pravděpodobnost, že budou zdraví a že se dožijí vyššího věku!

Zajímavý výzkum

Projekt, jehož výsledky byly publikovány na serveru Psychology Today, zkoumal celkem 938 dospělých a dětských respondentů. Cílem výzkumu bylo zjistit, zda rychlost chůze může naznačit stav zdraví a odhalit prognózy do budoucna. Psychologové předem předpokládali, že pomalejší chůze ve středním věku je znakem předčasného stárnutí mozku a jeho horšího fungování.

Předpoklady psychologům vyšly. Po změření rychlosti chůze a neurologických testech se ukázalo, že lidé s pomalejší chůzí projevovali znaky horšího neurologického výkonu. Pomalejší chodci měli rovněž horší paměť, než jejich rychlejší kolegové!

Podle psychologů je tedy rychlost chůze dobrým znamením, zda se někomu žije dobře, či nikoli. Co si o těchto zajímavých výsledcích myslíte vy? Souhlasíte se závěry psychologů?

Zdroj: Psychology Today, Shutterstock

Články, které by tě mohly zajímat