Právě vysíláme

Lidé si během pandemie víc pořizují domácí mazlíčky. Psa či kočku má teď víc lidí, říkají veterináři

18. února 2021 16:55
Lidé si během pandemie víc pořizují domácí mazlíčky. Psa či kočku má teď víc lidí, říkají veterináři

Veterináři v Brně v posledních měsících koronavirové pandemie zaznamenali zvýšený počet chovatelů, kteří si domácího mazlíčka pořídili poprvé. Jde o psy i kočky, shodli se v anketě, kterou uspořádala Česká tisková kancelář.

Nárůst počtu lidí zhruba o deset až patnáct procent, kteří se svým mazlíčkem navštívili veterináře, zaznamenala například ordinace Borise Samanabrněnských Vinohradech. „Lidí chodí zhruba stejně jako obvykle, přibylo ale nových majitelů psů. Berou si je i ti, kteří říkají, že celý život psa neměli. A teď najednou mají štěňátko,“ uvedl veterinář.

Mírný nárůst zaznamenali také jeho kolegové Igor Beneš, Vratislav Pitr či Klára Palicová. Ta uvedla, že do její ordinace chodí zhruba stejný počet chovatelů, výrazně častěji prý ale volají, objednávají se či zjišťují, zda mají se zvířetem přijít. Uvedla, že také ona registruje zvýšený počet lidí, kteří si nově pořídili domácího mazlíčka. Oproti obvyklému stavu to odhaduje o růst zhruba o desetinu. „Často jde o kočky z útulku. Lidé jsou častěji doma a chtějí si pořídit nějakého relativně nezávislého mazlíčka. U psů ten nárůst vidíme také, ale není tak enormní, spíše jde o ty kočky. Přitom někteří jsou úplní prvochovatelé,“ řekla Palicová.

Podle odborníků obecně přibylo lidí, kteří si pořizují domácího mazlíčka, protože jsou častěji doma a díky zvířatům se cítí méně sami. Odborníci však varují, že zvířata pořízená v době koronaviru mohou být později dotyčným chovatelům až na obtíž, když tito lidé znovu fyzicky začnou chodit do práce a věnovat se svým koníčkům, a na domácí mazlíčky budou mít méně času.

Zdroj: ČTK, ShutterStock

Články, které by tě mohly zajímat