Právě vysíláme

Louvre nabízí výjimečné setkání s Monou Lisou, žádá za něj téměř milion korun

10. prosince 2020 9:10
Louvre nabízí výjimečné setkání s Monou Lisou, žádá za něj téměř milion korun

Pařížský Louvre přišel kvůli pandemii koronaviru o velkou část příjmů. Díru v rozpočtu hodlá zalepit i pomocí dražby, v níž nabídne například setkání s obrazem Mony Lisy italského renesančního malíře Leonarda da Vinciho.

Portrét Mony Lisy ze 16. století patří k nejznámějším na světě. Vidět ho při každoroční kontrole může jen omezený počet osob, mezi které se nyní zařadí i vítěz dražby, která má muzeu pomoci nahradit tržbu ze vstupenek.

Louvre trpí jako všechna velká muzea na světě,“ uvedl zástupce instituce Yann Le Touher. Podle něj přijde muzeum kvůli pandemii o příjmy ve výši až 2,3 miliardy korun.

Mona Lisa

Akční dům Christie’s doufá, že by zájemce mohl za tuto možnost nabídnout až 800 tisíc korun. Jedinečný zážitek z blízkého pohledu na mistrovské dílo ale není jediným, který Louvre nabízí. V on-line aukci, která trvá do 15. prosince, si zájemci mohou vydražit také večeři pro dva na střeše vítězného oblouku Arc du Carrousel, noční prohlídku muzea nebo procházku po střeše paláce v doprovodu francouzského umělce známého jako JR.

Minulý rok navštívilo Louvre téměř 10 milionů lidí. Letos bylo muzeum více než pět měsíců zavřené. V létě sice otevřeno, ale návštěvnost byla podle Reuters zhruba čtvrtinová.

Zdroj: ČTK, Shutterstock

Články, které by tě mohly zajímat