Právě vysíláme

LUCEMBURSKO se stane první zemí v EU, která zlegalizuje konopí!

8. srpna 2019 15:10
LUCEMBURSKO se stane první zemí v EU, která zlegalizuje konopí!

Lucembursko se letos stane první zemí v Evropské unii, která zlegalizuje užívání konopí! Podle tamního ministra zdravotnictví si konopí budou moci koupit lidé starší osmnácti let s trvalým bydlištěm v Lucembursku.

Nový přístup

Lucemburský ministr zdravotnictví Etienne Schneider vyzval ostatní evropské státy, aby přehodnotily svoje postoje k drogám. Podle něj je dosavadní přístup neúčinný a je potřeba ho změnit. Lucembursko se tak letos stane prvním státem v Evropě, který zlegalizuje rekreační užití marihuany!

Lucembursko

Lucembursko

V malé západoevropské zemi si od letošního roku budou lidé s trvalým bydlištěm moci koupit marihuanu ve státem zprovozněných distribučních centrech. Drogy, které si koupí, budou muset užít do dvou let. Novela zákona pamatuje i na mladé uživatele marihuany – děti od 12 do 17 let nebudou trestány, pokud je policie zadrží s méně než 5 gramy této drogy.

Lucemburská vláda zatím neupřesnila, jaké typy konopí budou legální. Stejně tak se ještě neví, do jaké míry stát konopí zdaní. Konkrétní detaily o připravovaném zákonu se podle oficiálního prohlášení dozvíme po prázdninách. Lucembursko se tak letos zřejmě přidá ke Kanadě a k Urugvaji, které zatím jako jediné země na světě zlegalizovaly konopí pro osobní užití.

Zdroj: The Guardian, LadBible, Shutterstock

Články, které by tě mohly zajímat