Právě vysíláme

Maďarsko zakázalo úřední registraci změny pohlaví. „Smutné a skandální,“ volají zástupci lidských práv

22. května 2020 14:10
Maďarsko zakázalo úřední registraci změny pohlaví. „Smutné a skandální,“ volají zástupci lidských práv

Jedná se o dobré rozhodnutí? Maďarsko v úterý navzdory četným mezinárodním protestům zakázalo úřední registraci změny pohlaví a právní uznání nové identity transgenderových osob. Příslušnou změnu v zákonech přijal maďarský parlament v čele s premiérem Viktorem Orbánem.

Novelu, podle které má být v matrice a v dokladech totožnosti uvedeno biologické pohlaví založené na zrození a genomu, přijali poslanci poměrem hlasů 134:56. Toto znění zákona brání transgenderovým osobám změnit si jméno a získat doklady odpovídající jejich nové identitě.

Lidé, kteří se změnili z muže v ženu či naopak, směli dosud i v Maďarsku, které je od roku 2004 členem Evropské unie, požádat úřady o úpravu údajů. „Je smutné a skandální, že se parlament rozhodl přijmout tento odporný zákon bez ohledu na obavy vyjádřené desítkami nevládních organizací a mezinárodních institucí, včetně Rady Evropy, Evropského parlamentu a různých orgánů OSN,“ řekl Tamás Dombos z vedení maďarského sdružení, které zastupuje sexuální menšiny. „Využijeme všechny právní možnosti, abychom tento zákon napadli u maďarských a mezinárodních soudů,“ dodal. Podle organizace Amnesty International pak nová ustanovení odporují mezinárodním a národním závazkům Maďarska ohledně dodržování lidských práv.

 

Zdroj: ČTK, Shuterstock

Články, které by tě mohly zajímat