Právě vysíláme

Majitel kavárny vystavuje v úzké skleněné vitríně uvnitř svého podniku živého lva. Ochránci zvířat nevěří vlastním očím

11. července 2018 11:28
Majitel kavárny vystavuje v úzké skleněné vitríně uvnitř svého podniku živého lva. Ochránci zvířat nevěří vlastním očím

Video mladého lva, který uprostřed kavárny otupěle chodí sem a tam ve vitríně sotva širší než je on sám, rozvířilo před pár dny na internetu vlnu emocí. Jak je něco takového možné? Děsí se ochránci zvířat, ale i běžní lidé.

Majitel kavárny, která leží v historickém centru Instanbulu, má podle tureckých médií licenci k provozování turisticky orientované ZOO a zvířecího rehabilitačního centra. Ve své péči má 35 králíků, několik plameňáků, čtyři hady, dva koně, dva papoušky a dva krokodýli. A taky lva.

Před pár dny se na Instagramovém účtu kavárny objevilo video, ve kterém malá holčička prochází kolem úzké skleněné vitríny, ze které na ni smutně kouká mladý lev. Kolem nerušeně popíjejí hosté, jako by podobná „dekorace“ patřila k běžnému zařízení většiny restauračních zařízení.

ČTĚTE TAKÉKočka s lidskou tváří baví lidi a šokuje odborníky

Kritické reakce na sebe nenechaly dlouho čekat. Oytun Senel, prezident turecké veterinární komory, to komentoval slovy: „Přímo v srdci Instanbulu, jaká potupa! Týrání zvířat v ‚rehabilitačním centru‘ jako dekorace kavárny!“

Někteří uživatelé Facebooku tvrdili, že lva mohli návštěvníci kavárny krmit malým otvorem ve skle.

„To je vtip?,“ reagovali jiní. „Tomu se říká rehabilitace zvířat? Odporné zneužívání,“ napsal mladík Zoe.

Turecké Ministerstvo pro lesní a vodní management se ihned pustilo do vyšetřování a zjistilo, že většina zvířat je drženo v klecích v podzemí kavárny, v legálně zřízené a registrované ZOO.

Hlava veterinární komory, pan Senel, ale neskrýval svoje rozhořčení: „Majitel uvádí, že místo je ‚rehabilitačním centrem‘. Jaký druh rehabilitace tohle je?“

Zástupci ministerstva po návštěvě kavárny dovolili majiteli ponechat si všechna zvířata (neboť všechny dokumenty má v pořádku), ale vitrínu musí do tří měsíců odstranit.

 

Zdroj: Independent.co.uk

Galerie: Kočky, které jsou tak líné, že z nich budete unavení i vy

Články, které by tě mohly zajímat