Právě vysíláme

Máte rádi tučňáky? Pořiďte si ostrov, kde jich žijou tisíce!

18. prosince 2018 13:10
Máte rádi tučňáky? Pořiďte si ostrov, kde jich žijou tisíce!

Souostroví Falklandy si většina lidí spojuje s vojenským konfliktem mezi Velkou Británií a Argentinou v roce 1982. Méně se už ví o tom, jak fascinující je tamní příroda se spoustou tučňáků i dalších atrakcí. A jeden z ostrovů je zrovna na prodej!

Pebble Island (v překladu Oblázkový ostrov) téměř 150 let patří britské rodině Harrisových, která pro něj právě hledá kupce. „Je to úžasné místo, ale už se o něj nedokážeme postarat,“ vysvětluje pro BBC Sam Harris, prapravnuk původního kupce Johna Markhama Deana. „Bude to těžké loučení, ale ostrov potřebuje někoho, kdo mu věnuje potřebnou péči.“

A co že je na tomhle kousku souše tak úchvatného? Především pět druhů tučňáků, kteří zde žijí v několika koloniích. Potkáte tu také lachtany, 42 (!) druhů ptáků, na zdejší farmě chovají tisíce ovcí a více než stovku krav… Ani to ale není všechno. Okouzlí vás ještě místní jezera, nespočet útesů, dokonce i malé pohoří. Že se vám to zamlouvá? Stačí málo – nabídnout dobrou cenu!

„Navštívili jsme realitní kancelář, aby nám ostrov ocenili,“ vypráví Sam Harris, „ale odešli jsme s nepořízenou. Naše rodina ho vlastní příliš dlouho, a tak zkrátka neměli z čeho vycházet. Jsme tedy otevřeni nabídkám.“

Tak co? V roce 1869 stál Pebble Island 400 liber. Po započítání inflace by to dneska bylo zhruba o 45 tisíc liber víc čili něco přes 1,25 milionu korun. Kam se vyšplhá reálná prodejní cena, netušíme. Ale když zvážíme, na kolik vyjde garsonka v Praze, nemusel by ostrov v Atlantiku o rozloze přes 100 km2 být zas taková fantasmagorie.

Z rodinného alba Harrisových.

Zdroj: BBC.com

Galerie: Nejlepší fotky z Instagramu roku 2018

Články, které by tě mohly zajímat