Právě vysíláme

Mattel vytvořil Barbie s Downovým syndromem. Panenka sklidila velký úspěch

26. dubna 2023 10:44
Mattel vytvořil Barbie s Downovým syndromem. Panenka sklidila velký úspěch

Barbie už dlouho dubu není jen blondýnka s mírami 90-60-90. Společnost Mattel se snaží své panenky ukazovat ve skutečném světě, který není vždy dokonalý, a proto tvoří Barbie s různými tělesnými vadami.

Mattel uvedl svou první panenku na trh v roce 1959 a od té doby je Barbie zásadní hračkou mnoha malých holčiček po celém světě. A protože i Mattel jde s dobou a chce potěšit úplně všechny, začal s výrobou panenek, které zosobňují různé tělesné vady i handicapy. Vznikal proto panenka Barbie na vozíčku, Barbie s protézami nebo s naslouchátkem i Barbie s korpulentní postavou. Celkem pak existuje až okolo 170 panenek, přičemž každá se něčím odlišuje. Vznikají i limitované edice a své vlastní panenky se například dočkala i zesnulá britská královna Alžběta II.

 

Nyní ve spolupráci s organizací National Down Syndrome Society vznikla i panenka Barbie s Downovým syndromem. Návrh podoby přinesla mluvčí organizace, která má sama tento syndrom diagnostikovaný. Generální ředitelka National Down Syndrome Society uvedla, že lidé s Downovým syndromem si panenku dlouho žádali a Mattel nyní vyslyšel jejich přání. Ve Spojených státech onemocní tímto syndromem 1 ze 700 narozených dětí.

Mattel natočil video, ve kterém lidé s Downovým syndromem poprvé panenku spatří. Dle šťastných výrazů v jejich tváři je vidět, že nová Barbie se opravdu povedla. 

Články, které by tě mohly zajímat