Právě vysíláme

Město DENVER dekriminalizuje lysohlávky! Co to znamená a jaké to bude mít následky?

9. května 2019 14:10
Město DENVER dekriminalizuje lysohlávky! Co to znamená a jaké to bude mít následky?

Americké město Denver se opět zapsalo do historie Spojených států – tamní veřejné referendum totiž rozhodlo o dekriminalizaci lysohlávek. Denver se tak stává prvním městem ve Spojených státech, které přijalo tuto novelu.

Dekriminalizace neznamená legalizaci

Historický výsledek referenda znamená, že lysohlávky ve městě Denver už nebudou tak přísně monitorovány, jako doteď. Neoficiální pěstování a prodej lysohlávek bude stále protizákonné, ale znamená to výrazné povolení v postoji policie vůči této droze. Bezpečnostní služby v Denveru budou nyní vnímat distribuci a užití lysohlávek jako „nejnižší prioritu“.

Denver ve státě Colorado

Denver ve státě Colorado

Co to znamená v praxi?

To je otázka, na kterou zatím nikdo nezná odpověď. Zastánci dekriminalizace lysohlávek tvrdí, že tento krok dovolí policii se soustředit na důležitější věci a navíc poskytne větší svobodu lidem, jež užívají lysohlávky k léčbě deprese či jiných duševních poruch. Policie v Denveru zatím výsledek referenda neokomentovala.

Město ležící ve státě Colorado kývlo podobnému kroku už v roce 2005. V Denveru tehdy došlo k dekriminalizaci marihuany a tento postoj se později rozšířil po celý stát Colorado.

Stane se něco podobného i s lysohlávkami? Těžko říct. Lysohlávky jsou vnímány jako tvrdší druh drogy, než marihuana, a tak bude rozšíření dekriminalizace komplikovanější. Pokud se městu ovšem podaří proces dekriminalizace zvládnout efektivně, můžeme očekávat, že k Denveru přidá i zbytek státu Colorado. K tomu máme ale ještě hodně daleko.

Zelený nápis Welcome to Colorado

Dekriminalizace marihuany v Denveru proběhla už v roce 2005

Zdroj: BBC, CNN, Washington Post, Shutterstock

Články, které by tě mohly zajímat