Právě vysíláme

Microsoft prodloužil svým zaměstnancům víkend o jeden den: co to udělalo s výsledky firmy?

5. listopadu 2019 12:10
Microsoft prodloužil svým zaměstnancům víkend o jeden den: co to udělalo s výsledky firmy?

Japonská pobočka firmy Microsoft na měsíc v létě prodloužila svým zaměstnancům víkend o jeden den. Společnost chtěla zjistit, zda flexibilnější pracovní doba prospěje svým zaměstnancům i celkově firmě. Jaký měla tato změna vliv? Pomohla zaměstnancům i firmě?

Zajímavý experiment

Unikátní projekt, jenž nesl název Work-Life Choice Challenge, se konal letos v srpnu a týkal se celé japonské pobočky této známé firmy. Za tu dobu měli zaměstnanci každý pátek placené volno.

Výsledky byly překvapivé, až šokující. V porovnání s loňským rokem zaznamenal Microsoft 40 % nárůst v produktivitě, spolu s dramatickými úspory na celkové spotřebě elektriky a papíru. Změna tedy prospěla celkově nejen zaměstnancům, ale i firmě. Výsledky jsou o to více šokující, jelikož Japonsko patří k zemím s nejdelší pracovní dobou na světě.

Generální ředitel Microsoftu Satya Nadella

Generální ředitel Microsoftu Satya Nadella

Microsoft není první firmou, která se do této změny pustila. Podobný experiment se loni konal na Novém Zélandu, kdy delší víkend pomohl firmě Perpetual Garden k lepším výsledkům i větší celkové satisfakci mezi zaměstnanci.

Zdá se, že prodloužený víkend může firmám přinést několik nečekaných výhod, o nichž jsme v minulosti nevěděli. Uvítali byste zavedení prodlouženého víkendu i v České republice? Napište nám váš názor do komentářů!

Zdroj: Business Insider, BBC, Shutterstock

Články, které by tě mohly zajímat