Právě vysíláme

Miloš Zeman požádal o dodávku čínské vakcíny proti koronaviru

4. března 2021 9:10
Miloš Zeman požádal o dodávku čínské vakcíny proti koronaviru

Mluvčí Miloše Zemana Jiří Ovčáček na Twitteru oznámil, že prezident na popud premiéra Andreje Babiše požádal Čínu o dodávku vakcíny proti koronaviru. Čína podle něj okamžitě vyhoví.

„Předseda vlády požádal prezidenta republiky, aby se obrátil na prezidenta ČLR (Čínské lidové republiky) s žádostí o dodání čínské vakcíny Sinopharm. Pan prezident této žádosti vyhověl a napsal prezidentu ČLR,“ sdělil mluvčí Hradu s tím, že Zeman jednal o čínské vakcíně se zástupci společnosti CITIC Europe Holding.

„Podle zprávy velvyslanectví ČR v Pekingu se čínská strana rozhodla této žádosti okamžitě vyhovět,“ doplnil Ovčáček. Prezident již dříve požádal Rusko o tamní vakcínu Sputnik V. Látky Sinopharm ani Sputnik V zatím nejsou schváleny pro použití v zemích Evropské unie.

Ministerstvo zdravotnictví přitom odmítlo nákup milionu vakcín proti koronaviru od firmy AstraZeneca, které Česku nabídly Spojené arabské emiráty. Podle webu respekt.cz mohly být důvodem chybějící evropská povolení pro vakcíny vyrobené v Indii.

Přenechání sta tisíc dávek vakcíny Pfizer/BioNTech Česku v úterý schválily země Evropské unie. Dávky by měly dorazit v příštím týdnu.

Zdroj: ČTK, ShutterStock

Články, které by tě mohly zajímat