Právě vysíláme

Mistr světa F1 Lewis Hamilton byl povýšen na rytíře

2. ledna 2021 14:10
Mistr světa F1 Lewis Hamilton byl povýšen na rytíře

Sedminásobný mistr světa formule 1 Lewis Hamilton byl povýšen na rytíře a bude moci používat titul „Sir“. Pětatřicetiletý britský pilot byl vyznamenán v rámci tradičních novoročních ocenění nejen za své sportovní výkony, ale i za charitativní a filantropickou činnost.

Hamilton se letos stal nejúspěšnějším jezdcem historie F1. Na cestě k sedmému titulu, jímž vyrovnal bilanci Michaela Schumachera, překonal pilot Mercedesu legendárního Němce v počtu vyhraných Velkých cen, jichž má nyní na kontě 95.

Hamilton je jediným pilotem formule 1 tmavé pleti. Jeho prarodiče přišli do Británie v Karibiku, on sám vyrůstal v sociálním bydlení a nyní využívá svou popularitu k podpoře kampaní za různorodost a proti rasové nerovnosti. Je hlasitým zastáncem hnutí Black Lives Matter (Na černošských životech záleží).

Vzhledem k tomu, že má z daňových důvodů bydliště v Monaku, byl Hamilton oceněn mezi „zahraničními“ osobnostmi. Do rytířského stavu byl povýšen jako čtvrtý pilot F1 po Jacku Brabhamovi, Stirlingu Mossovi a Jackiem Stewartovi a jako první už v době své aktivní kariéry.

Mezi nově oceněnými sportovci jsou mimo jiné i angličtí mistři světa ve fotbale z roku 1966 Jimmy Greaves a Ron Flowers, kteří se stali členy Řádu britského impéria (MBE).

Zdroj: ČTK

Články, které by tě mohly zajímat