Právě vysíláme

Mistrovství Evropy ve fotbale vyhrála Itálie, Patrik Schick je druhým nejlepším střelcem

12. července 2021 9:10
Mistrovství Evropy ve fotbale vyhrála Itálie, Patrik Schick je druhým nejlepším střelcem

Fotbalisté Itálie podruhé v historii a poprvé od roku 1968 vyhráli mistrovství Evropy. Ve finále v londýnském Wembley porazili domácí Anglii 3:2 na penalty. V normální hrací době i po prodloužení skončil duel 1:1. Italové slaví první zlato na velkém turnaji od mistrovství světa 2006.

Albion poslal do vedení po 117 vteřinách hry nejrychlejším gólem v dějinách finálových zápasů EURO obránce Luke Shaw. V 67. minutě srovnal stoper Leonardo Bonucci. Teprve podruhé v historii evropských šampionátů a poprvé od roku 1976, kdy Československo zdolalo Západní Německo, došlo na penaltový rozstřel. Ten Italové zvládli stejně jako v semifinále se Španělskem. Naopak Three Lions v něm počtvrté za sebou na EURO neuspěli.

Itálie, která v generálce na EURO rozdrtila českou reprezentaci 4:0, nepodlehla Anglii ani v pátém utkání na velkém turnaji. Sérii neporazitelnosti natáhla na 34 utkání. Svěřenci trenéra Garetha Southgatea, kteří šest ze sedmi utkání na mistrovství Evropy odehráli na národním stadionu ve Wembley, bleskově udeřili. Trippier nacentroval na zadní tyč na Shawa, který halfvolejem s pomocí odrazu od tyče otevřel skóre. Ve 14. startu za národní tým si připsal premiérovou trefu, čímž si dal stylový dárek k pondělním 26. narozeninám.

Patrik Schick druhým nejlepším střelcem turnaje

Český útočník Patrik Schick skončil na mistrovství Evropy ve fotbale druhý mezi střelci. Pětadvacetiletý hráč Leverkusenu dal sice stejně jako Cristiano Ronaldo pět branek, ve prospěch portugalské hvězdy ale rozhodlo to, že si připsal ještě jednu asistenci.

V případě stejného počtu branek u více hráčů UEFA pro právě skončený šampionát určila dodatečná kritéria. Jako první byly asistence, poté nižší počet odehraných minut a případně více gólů v kvalifikaci.

Schick dal pět z šesti českých branek na šampionátu. Blýskl se především v úvodním utkání skupiny proti Skotsku, v němž dvěma góly zařídil výhru 2:0. Pojistku přidal lobem přes brankáře z rekordní vzdálenosti 49,7 metru.

Články, které by tě mohly zajímat