Právě vysíláme

Mořští biologové spatřili velrybu v popruzích! Tvrdí, že pochází z Ruska a možná byla vycvičena pro vojenské účely

30. dubna 2019 14:10
Mořští biologové spatřili velrybu v popruzích! Tvrdí, že pochází z Ruska a možná byla vycvičena pro vojenské účely

Mořští biologové v Norsku spatřili krásnou běluhu severní ve znepokojujícím stavu. Velryba měla kolem krku a ploutve přidělané popruhy, které vypadaly, že bylo vyrobené na míru. Spekuluje se, že běluha byla vycvičena ruským námořnictvem pro vojenské účely. Rusové podezření odmítají.

Znepokojující situace

Běluhu severní spatřili norští mořští biologové nedaleko vesnice Inga, v severní části země. Velryba byla přítulná a její chování naznačilo, že je zvyklá na lidi. Biologům se naštěstí podařilo běluhu vysvobodit z nepříjemných popruhů – krásnou velrybu tak nejspíš zachránili před uškrcením. Mrkněte na záběry, jak biologové spatřili běluhu níže.

Mořští biologové našli na popruzích zajímavý nápis, na kterém bylo napsáno „Equipment St. Petersburg“ (v překladu „Výstroj Petrohrad„). Jeden z hlavních členů záchranného týmu Jorgen Ree Wiig tak spekuloval, že by za tímto činem mohlo stát ruské námořnictvo.

Nápis na popruhu

Nápis na popruhu

Kontroverzní program

Ruská média v roce 2017 potvrdila, že se ruské námořnictvo pokusilo vycvičit tuleně, delfíny a běluhy k vykonání vojenských činností. Cvičení prý obnášelo schopnost chránit námořní základny před nepřátelskými potápěči či rozpoznat mořské miny. Běluhy ale tehdy údajně neprošly výcvikem – byly moc citlivé a nemohly trávit příliš dlouhou dobu na jednom místě.

Rezervní plukovník ruského námořnictva odmítá, že případ norské běluhy v popruzích zavinila jeho země.

 

Zdroj: CNN, The Guardian, The Siberian Times, Instagram, BBC Earth

Články, které by tě mohly zajímat