Právě vysíláme

Muž jel vlakem z Velké Británie až do Číny! Chtěl tak omezit svoji uhlíkovou stopu

20. prosince 2019 9:10
Muž jel vlakem z Velké Británie až do Číny! Chtěl tak omezit svoji uhlíkovou stopu

Výzkumný pracovník na univerzitě v Southamptonu chtěl na své cestě z Velké Británie do Číny způsobit co nejmenší množství uhlíkových emisí. Sedmatřicetiletý Brit tak ze Southamptonu do Ning-pa jel celou cestu vlakem!

Chtěl omezit počet emisí

Britský výzkumník v oboru sociologie Roger Tyers dokázal, co mnozí z nás by pokládali za téměř nemožné. Tyers se musel dostavit z anglického Southamptonu do čínského přístavu Ning-po. Tato cesta většinou není příliš obtížná kvůli možnosti letět z Británie do Číny letadlem, ovšem britský akademik se rozhodl pro trochu jinou variantu.

Dobrodružství Rogera Tyerse začíná!

Tyers nechtěl, aby jeho cesta škodila ovzduší, a tak se rozhodl, že pojede vlakem! Cesta přes 21 000 km dlouhá ho vzala do 9 zemí a 15 železničních tratí. Tyersovo dobrodružství bylo sice třikrát dražší než cesta letadlem, ale produkovalo zhruba o 90 % méně emisí! Celé dobrodružství trvalo zhruba měsíc.

Britský akademik je jeden z rostoucího počtu lidí, kteří kvůli starostem o ekologii odmítají letět letadlem. Celosvětová letecká doprava podle některých analýz produkuje zhruba 2 % celkové lidské uhlíkové stopy.

Roger Tyers jel vlakem ze Southamptonu do čínského přístavu Ning-po

Zdroj: LadBible, The Mirror, CNN, Science Focus, Twitter

Články, které by tě mohly zajímat