Právě vysíláme

Muž koupil původní výtisk HARRYHO POTTERA za 28 korun. Pak ho prodal za neskutečný balík!

6. srpna 2019 15:10
Muž koupil původní výtisk HARRYHO POTTERA za 28 korun. Pak ho prodal za neskutečný balík!

Knihy o Harrym Potterovi od spisovatelky J.K. Rowlingové šli vždycky na dračku a na každé nové vydání stojí čtenáři velké fronty. A protože už hlavní díly ságy o mladém kouzelníky byly dávno vydány, ti největší fanoušci sbírají první výtisky do sbírky a jsou za ně ochotní utratit pořádný balík peněz.

BBC informuje o dražbě v Británii, kde se nabízel jeden z prvních 500 výtisků prvního dílu o Harrym Potterovi nazvaném Kámen mudrců. Ačkoliv byl o knihu veliký zájem a účastníci dražby se přetahovali o to, kdo nabídne vyšší cenu, částka, kterou nadhodil neznámý skalní fanoušek, nebyla překonána. Sběratel totiž za knihu neváhal zaplatit 28 500 liber, což je skoro 800 000 korun.

To, že je někdo ochotný zaplatit za knihu takový balík peněz, je samozřejmě šokující. Mnohem zajímavější ovšem je, že původní majitel ji koupil za 28 korun s plánem, že mu kniha bude sloužit jen jako relax na dovolené. To, že mu později přinese skoro milion korun, samozřejmě netušil.

Skutečných prvních 500 výtisků jde bezpečně poznat. Na každé knize se totiž nachází pravopisná chyby na zadní straně obálky. Další chybu pak prý čtenář najde na straně 53, kde je v nákupním seznamu Harryho dvakrát položku s názvem „1 hůlka“.

 

 

Zdroj: BBC

Články, které by tě mohly zajímat