Právě vysíláme

Myslíte si, že toto je skutečný Tom Cruise? Není. Fejková videa vyvolala na internetu paniku

6. března 2021 11:10
Myslíte si, že toto je skutečný Tom Cruise? Není. Fejková videa vyvolala na internetu paniku

Na sociální síti TikTok se objevila videa v hlavní roli s Tomem Cruisem. Tedy alespoň to tak vypadalo. Stejná tvář, stejné pohyby, stejná postava, jenže… O skutečného Toma Cruise nešlo.

Kanál, na kterém byla videa na TikToku vypostována, nesl název @DeepTomCruise a videa zde za několik dní nasbírala 11 milionů zhlédnutí a další miliony zhlédnutí získala na jiných sociálních platformách.

Tom Cruise, jak dělá kouzla, Tom Cruise, jak hraje golf, nebo Tom Cruise, jak padá při vyprávění humorné historky… Co je na tom, že? Alarmující ale není obsah videí, jako skutečnost, že se nejedná o skutečného Toma Cruise, ale digitálně vytvořeného.

Co jsou to deepfake videa?

Označení „deep fake video“ typicky označuje videa, která jsou pozměněna digitálně ve smyslu toho, že na cizí tělo se namontuje cizí hlava. Používá se při tom technologie s názvem „generative adversarial network“, pomocí které se mimika původní osoby přenese na novou tvář.

Jenže toto deep fake video je natolik reálné, že lidé nedokážou poznat rozdíl mezi skutečným hercem a tím uměle vytvořeným a právě to způsobilo na internetu paniku.

Celosvětová hrozba

Mnozí mluví o ohrožení demokracie. Pokud má někdo k dispozici takovou techniku a je schopný vytvořit natolik reálná videa, může do světa vypustit jakoukoli zprávu – jakékoli padělané video – a lidé mu budou samozřejmě věřit. Nebezpečí zneužití je nedozírné. Videa byla podrobena několika spolehlivým testům na odhalení deepfake obsahu, ale žádný z nich je za padělky neprohlásil.

Videa byla z TikToku smazána ve středu ráno po té, co na kauzu upozornila média a byli kontaktováni jejich autoři. Ukázalo se, že za videy stojí belgický specialista na vizuální efekty Chris Ume, který je součástí skupiny známé pod jménem Deep Voodoo Studio. Ta byla založená duchovními otci slavné televizní show South ParkTreyem Parkerem a Mattem Stonem – a sdružuje kolem sebe nejlepší autory deepfake videí na celé světě.

Pusťte si je a řekněte sami. Řekli byste, že toto není skutečný Tom Cruise?

 

 

Zdroj: www.vice.com

Články, které by tě mohly zajímat