Právě vysíláme

Na dnešek připadá Blue Monday, který má pořádně zacloumat s naší psychikou

18. ledna 2021 14:10
Na dnešek připadá Blue Monday, který má pořádně zacloumat s naší psychikou

Máte dnes hodně špatnou náladu? Necítíte se dobře? Možná nejste zdaleka jediní. Na dnešek totiž připadá Blue Monday, neboli nejdepresivnější den v roce!

O tom, že může existovat nejdepresivnější den v roce se začalo mluvit už před 15 lety. Vědecký pracovník Cliff Arnall z univerzity v Cardiffu tehdy vytvořil rovnici, na které prý nejdepresivnější den vychází na třetí lednové pondělí, což je i letošní případ.

Ačkoliv Arnall považoval svou práci za oficiální vědecký výzkum, později se zjistilo, že práci vypracoval na požadavek cestovní kanceláře, aby pomohl s nákupem zájezdů do tropických krajin. I tak je ovšem jeho rovnice zajímavá, protože v sobě zahrnuje věci, které nás obvykle přivádí do chmurné nálady, jako je zadlužení, zima, nedodržené novoroční předsevzetí, brzká tma a vyšší výskyt nachlazení. Když k tomu navíc ještě letos přičteme celosvětovou pandemii koronaviru, opravdu může být dnešek pro někoho z nás tím nejdepresivnějším.

Pokud tedy i vy máte dnes velmi špatnou náladu, svěďte to na Blue Monday a počítejte poslední hodiny do konce dne. Zítra už bude líp! 😊

 

Zdroj: Edinburgh News

Články, které by tě mohly zajímat