Právě vysíláme

Na Havaji chtějí zvýšit minimální věk pro prodej cigaret. Už vám bylo 100?

5. února 2019 14:10
Na Havaji chtějí zvýšit minimální věk pro prodej cigaret. Už vám bylo 100?

Na Havajských ostrovech se rozhodli bojovat proti kouření neobvyklým způsobem. Do tamního parlamentu se dostal návrh zákona, proti kterému budou zarytí kuřáci jistě protestovat.

V roce 2016 začal na Havaji platit zákon, který dovoluje prodej cigaret pouze lidem starším 21 let. Dva roky po tomto rozhodnutí si však demokrat Richard Creagon usmyslel, že věkovou hranici ještě posune a do parlamentu prošel návrh zákona, podle kterého by si cigarety mohl koupit člověk starší třiceti let. To ovšem není všechno! Podle návrhu by se věková hranice zvýšila v roce 2021 na 40 let, poté na 50 a 60 let. Postupné navyšování by se pak zastavilo v roce 2024, kdy by si cigarety mohli zakoupit pouze občané starší 100 let. Zákon by se však nevztahoval na elektronické cigarety, doutníky a žvýkací tabák.

Ačkoliv je návrh opravdu zvláštní a mnoha kuřákům se jistě nebude líbit, Richard Creagon trvá na tom, že se v zemi musí s tímto zlozvykem razantně bojovat. „Máme skupinu kuřáků, kteří jsou těžce závislí – z mého pohledu až zotročeni směšně špatným průmyslem, který je spoutal navržením cigaret, které jsou vysoce návykové a vysoce smrtící. A tak to prostě je,“ řekl Creagon listu Hawaii Tribune-Herald a dodal, že stát je podle něj povinný chránit veřejné zdraví a neumožňovat lidem volný přístup k opiátům.

Co na tento návrh zákona říkáte vy?

Zdroj: independent.co.uk

Mořské plody, které bohužel nemůžete sníst. Proč?

Články, které by tě mohly zajímat