Právě vysíláme

Na Jablonecku se pohyboval vlk, podle ochránců přírody asi hledal cestu

23. ledna 2022 18:30
Na Jablonecku se pohyboval vlk, podle ochránců přírody asi hledal cestu

Na silnici u Jablonce nad Nisou a v nedaleké obci Rádlo se v minulých dnech pohyboval nejspíš vlk. Zřejmě jde jen o migrujícího jedince, který se snaží projít zástavbou. Mluvčí Agentury ochrany přírody a krajiny (AOPK) Karolína Šůlová dnes pro ČTK uvedla, že nejde o první takový případ v regionu. Vloni byl vlk zachycen kamerou v zástavbě u Raspenavy ve Frýdlantském výběžku na Liberecku, také tudy jenom procházel.

Informaci o možném výskytu vlka v okolí Jablonce dostali pracovníci AOPK ve čtvrtek. V Rádle pohybující se zvíře zachytila v noci kamera. „Nelze samozřejmě vyloučit, že se jedná o psa, možná československého ovčáka. Chování ale spíš odpovídá divokému zvířeti. Podle všeho je to migrující jedinec, který se snaží projít zástavbou,“ uvedla Šůlová.

Tuto hypotézu podporuje, že k místu, na němž je v Rádle umístěná kamera, vede polní asfaltová cesta lemovaná stromy a keři. Tudy asi vlk podle Šůlové přišel. „A je vidět, že se pak otočí a stejnou cestou odbíhá zpět mimo zástavbu,“ dodala. Myslivci podle ní v minulých dnech zaznamenali na fotopasti dva vlky i na Prosečském hřebeni. To by odpovídalo tomu, že jde o zvíře či zvířata, která se krajinou potulují při hledání vhodného místa pro život. „Popsaná situace nepředstavuje zvýšené riziko. Jedná se o přirozené chování zvířete, které v zastavěné krajině hledá svoji cestu,“ uvedla.

To, že se vlk dostane až k zástavbě, je podle ní dané i tím, že českou krajinu protíná hustá síť silnic, dálnic a staveb. „Vlk mnohdy ani nemá jinou možnost při překonávání těchto bariér než se vydat blíže k lidským obydlím,“ dodala. Dospívající vlci podle ní opouštějí své domovské teritorium a putují i stovky kilometrů při hledání nového teritoria či partnera k založení rodiny.

Vlci se v Libereckém kraji pohybují už několik let. V roce 2014 je potvrdily fotopasti v CHKO Kokořínsko – Máchův kraj, zhruba ve stejné době se objevily informace o jejich výskytu i v Jizerských horách a oblasti Frýdlantu. Potvrzený je výskyt vlků i v Českém Švýcarsku a Lužických horách. Vlci pomáhají regulovat přemnožená prasata divoká, srnce či jeleny, zároveň ale působí škody chovatelům. Ti mohou čerpat na ochranu stád dotace a stát vyplácí také kompenzace za kusy prokazatelně zabité vlky. První náhrady za škody způsobené vlkem vyplatil Liberecký kraj v roce 2015, tehdy to bylo 6 000 korun, vloni už více než stonásobek – 630 000 korun.

Zdroj: ČTK

Články, které by tě mohly zajímat