Právě vysíláme

Na Šumavě a v okolí žije až 80 rysů! Tyto kočkovité šelmy budou sledovat odborníci hned ze tří států

3. května 2018 18:14
Na Šumavě a v okolí žije až 80 rysů! Tyto kočkovité šelmy budou sledovat odborníci hned ze tří států

Rysí populaci na Šumavě a v Bavorském lese budou sledovat odborníci ze tří států. Kromě Česka se do projektu s názvem 3Lynx zapojilo také Německo a Rakousko. Odborníci chtějí zjistit, kolik rysů na tomto území žije a jaký je roční přírůstek. Odhaduje se, že v regionu je nyní kolem 60 až 80 rysů. Výzkum má pomoci ochraně těchto šelem. Potrvá od letošního května do konce dubna příštího roku.

Šumavská populace rysů obývá území od Slavkovského lesa přes Brdy po Novohradské hory v Česku, Horní Rakousko po Linz a Bavorsko po Regensburg a Würzburg. Těžištěm jejich výskytu jsou národní parky Šumava a Bavorský les,“ uvedla zpráva ministerstva životního prostředí (MŽP). Podle výzkumů téměř žádní rysové nežijí celý život v jednom státě, ale putují desítky kilometrů. Proto je potřeba, aby tři země na monitoringu a ochraně spolupracovaly. „Například rys Luděk se narodil mezi Prachaticemi a Boleticemi, dále se přesunul až k Linci a nyní obývá území Novohradských hor,“ uvedlo MŽP.

Ochranáři rozmístili na vhodná místa fotopasti a budou šelmy sledovat. Jedinci jsou od sebe rozeznatelní díky individuálnímu zbarvení, snímky proto odborníkům umožní vyhodnotit chování jednotlivců, kam se stěhují, zda mají potomky nebo zda už případně neuhynuli. „Možnost rozpoznat jednotlivé rysy na fotografiích nám dává příležitost proniknout do tajů jejich života lépe, než je tomu třeba u vlka nebo medvěda. Na druhou stranu to znamená mnohem náročnější práci s daty, protože rysové nejsou zrovna ochotné modelky, a když už, tak před skrytými kamerami nepózují zrovna ve standardizovaných postojích,“ uvedla hlavní manažerka projektu Simona Poláková z MŽP.

ČTĚTE TAKÉ: Vtipná galerie největších psích strašpytlů. Čeho se bojí nejvíce?

Česko, Německo a Rakousko se dohodly na tom, že budou sdílet získaná data. Jak uvedl Jan Šíma z odboru druhové ochrany MŽP, k dohodě se připojily Agentura ochrany přírody a krajiny, Správa Národního parku Šumava, Bavorská agentura životního prostředí a nevládní organizace Alka Wildlife a Green Heart Of Europe.

Podle Terezy Minárikové z Alka Wildlife se každý rok stane obětí pytláků až 20 rysů, což znemožňuje, aby se rysí populace stabilizovala a byla životaschopná i do budoucna. Sledování rysů je součástí projektu za 2,3 milionu eur (zhruba 59 milionů Kč). Největší část z něj platí Evropský fond pro regionální rozvoj. Do jeho dalších částí se zapojila také Itálie a Slovinsko.

Zdroj: ČTK

Články, které by tě mohly zajímat