Právě vysíláme

Na Velký pátek zavřou všechny prodejny s potravinami, rozhodla vláda kvůli obavám z koncentrace osob

30. března 2021 9:10
Na Velký pátek zavřou všechny prodejny s potravinami, rozhodla vláda kvůli obavám z koncentrace osob

Na Velký pátek budou muset zavřít všechny obchody s potravinami. Vláda se tak usnesla na svém pondělním zasedání, a to z obav ze šíření koronaviru.

S ohledem na možnou vyšší koncentraci osob se vláda na svém pondělním jednání rozhodla uzavřít veškeré obchody s potravinami. Omezení doposud platilo pouze na Velikonoční pondělí, a to pouze pro prodejny větší než 200 metrů čtverečních.

Podle Svazu obchodu a cestovního ruchu ČR je zákaz prodeje na Velký pátek nesmyslný a povede jen k větší koncentraci lidí v obchodech ve čtvrtek a sobotu. Na dotaz ČTK to řekl prezident SOCR Tomáš Prouza.

„Pan ministr Blatný jakýkoliv rozumný postup odmítl. Takže platí, že v pátek musí mít obchody zavřeno,“ řekl Prouza s tím, že s otevřením na Velký pátek počítaly například řetězce Globus i Kaufland.

O provozu obchodů na Velký pátek se podle ministra průmyslu a obchodu Karla Havlíčka vedou diskuze trvale. Epidemická situace se nyní po zpřísnění opatření podle něj lepší a je tedy třeba v současném režimu ještě vydržet. „Jsme obezřetní, máme strach,“ uvedl.

Zdroj: ČTK, ShutterStock

Články, které by tě mohly zajímat