Právě vysíláme

Na výstavě v Brně se procházejí živé kočky. Návštěvníci si je můžou adoptovat

24. ledna 2022 15:47
Na výstavě v Brně se procházejí živé kočky. Návštěvníci si je můžou adoptovat

Součástí pozvánky na brněnskou výstavu z díla Ester Krumbachové je nezvykle také upozornění pro alergiky. Výstavními síněmi Domu umění se totiž spolu s návštěvníky procházejí kočky z útulku.

Kostýmní výtvarnice, filmařka a všestranně nadaná umělkyně Krumbachová kočky obdivovala, často je kreslila a těšila se z jejich společnosti.

Výstava začala v listopadu. V prosinci přibylo deset opuštěných koček. Ve dne se procházejí v síních, mají tam škrabadla a konstrukci na šplhání z přírodních materiálů. Kdykoliv se také mohou ukrýt v zázemí, kde mají klid, vodu, potravu a záchody. V noci jsou kočky v zázemí, uvedla mluvčí Domu umění Anna Kvášová.

Některé kočky jsou přátelské, vyhledávají společnost návštěvníků a ochotně se nechají pohladit, další jsou spíše plaché. Pravidelně je přijíždí kontrolovat provozovatelka kočičího útulku Tlapky Mochov, odkud do Domu umění přišly. Mají se podle ní dobře a postupně začínají více objevovat výstavní svět. Adopční doklady plně očkovaných a veterinárně sledovaných koček jsou připravené pro případné zájemce.

Negativní ohlasy

Umístění koček do výstavní síně vyvolalo i negativní reakce. Podle kurátorek Edith Jeřábkové a Kateřiny Svatoňové však kočky nejsou výstavním exponátem. V Domě umění jsou především kvůli tomu, aby našly cestu do nových rodin.

„Kočky ve výstavě Ester Krumbachová nejsou objekty a neslouží k dotvoření nějaké atmosféry, ani nejsou zneužity pro zábavný aspekt návštěvníků a návštěvnic. Jejich přítomnost ve výstavě je v první řadě umisťovací,“ napsaly kurátorky.

Monografická výstava Ester Krumbachové (1923 – 1996) potrvá do 6. března. Představuje autorčinu pozůstalost. Nejde o historický průřez tvorbou, ale spíše o rozsáhlou „síť“ původního materiálu, mnoha textů, obrazů a artefaktů, kterými se Krumbachová po celý život zabývala a obklopovala. Na kresbách jsou často právě kočky, z vystavených rukopisů je patrné, že pro Krumbachovou byly víc než jen domácím mazlíčkem.

Zdroj: ČTK

Články, které by tě mohly zajímat