Právě vysíláme

Nejbohatší muž planety Jeff Bezos končí v čele Amazonu. Kdo ho nahradí?

6. července 2021 12:10
Nejbohatší muž planety Jeff Bezos končí v čele Amazonu. Kdo ho nahradí?

Novým šéfem americké internetové společnosti Amazon se v pondělí stane Andy Jassy. Třiapadesátiletý manažer je teprve druhým šéfem podniku, ve vedení střídá zakladatele společnosti Jeffa Bezose. Ten se rozhodl funkci opustit a zůstat jen výkonným předsedou správní rady. Výměna na nejvyšším postu přichází v den, kdy firma slaví 27 let od svého založení.

Sedmapadesátiletý Bezos založil Amazon v roce 1994 a postupem času z něj vytvořil největší internetový obchod na světě. Bezos je podle posledního žebříčku časopisu Forbes nejbohatším člověkem na světě s majetkem kolem 200 bilionu USD. Bezos se chce i nadále podílet na nových projektech Amazonu, hodlá se však více věnovat i svým dalším firmám.

Jassy vystudoval Harvardovu univerzitu a do Amazonu nastoupil v roce 1997 jako marketingový manažer. Posledních 15 let vedl cloudovou divizi Amazonu AWS, o jejíž vznik se zasloužil a ze které učinil podnikání s ročním obratem 40 miliard USD. Na celkovém provozní zisku skupiny se AWS podílí asi 60 procenty.

Na Jassym nyní bude, aby pokračoval v nových aktivitách Amazonu, včetně snahy o vysokou automatizaci skladů. Bude ale také muset vyřešit, jak bude Amazon reagovat na vyšetřování, které s firmou zahájily regulační orgány po celém světě. Ty zkoumají, zda velké americké technologické firmy nemají až příliš velký vliv. Bude mít i za úkol dotáhnout nedávný Bezosův slib, že se firma bude lépe starat o své zaměstnance. Bezos dal tento slib po roce nepokojů ve skladech, ale také v centrále v Seattlu.

Agentura Bloomberg upozornila, že zatím není jasné, co by Jassy v křesle generálního ředitele mohl dělat jinak. Kromě toho, že souhlasí s rozhodnutím Amazonu podporovat vynálezy a velké sázky, se o svých prioritách zatím veřejně nevyjádřil. Rozhovory s jeho současnými i bývalými kolegy, partnery a konkurenty naznačují, že při hledání nových příležitostí bude stejně zarputilý jako Bezos.

Andy Jassy

Zdroj: ČTK

Články, které by tě mohly zajímat