Právě vysíláme

Nejbohatším člověkem na světě je Bernard Arnault, mezi Čechy i nadále vede Kellnerová

2. dubna 2024 13:22
Nejbohatším člověkem na světě je Bernard Arnault, mezi Čechy i nadále vede Kellnerová

Nejbohatším člověkem na světě je letos podle žebříčku časopisu Forbes opět Bernard Arnault. Z Čechů zůstává v žebříčku i nadále na prvním místě Renáta Kellnerová s rodinou. Skokanem roku je zbrojař Michal Strnad.

Majetek Bernarda Arnaulta, vlastníka podniku prodávajícího luxusního zboží LVMH, vyčíslil Forbes na 233 miliard dolarů (5,5 bilionu Kč). To je o 22 miliard dolarů více, než kolik měl tento Francouz podle listu loni. Druhým a třetím nejbohatším člověkem jsou také stejně jako loni zakladatel automobilky Tesla Elon Musk s odhadovanými 195 miliardami dolarů a zakladatel Amazonu Jeff Bezos se 194 miliardami dolarů.

Mezi dolarové miliardáře se letos opět dostalo 11 Čechů, z nichž nejbohatší je nadále dědička investiční skupiny PPF Renáta Kellnerová s majetkem 18 miliard dolarů (v přepočtu asi 421 miliard korun). Druhé a třetí místo obsadili majitel investiční skupiny KKCG Karel Komárek s majetkem 9,5 miliardy dolarů (222 miliard korun) a vlastník Energetického a průmyslového holdingu (EPH) Daniel Křetínský s majetkem 9,4 miliardy dolarů (220 miliard korun).

Skokanem roku se stal zbrojař Michal Strnad, který se ve světovém žebříčku meziročně posunul nahoru o stovky příček. S majetkem 4,4 miliardy dolarů (103 miliard korun) je mezi Čechy na šestém místě.

Nejvýraznější propad zaznamenal Forbes u Babiše, který se po poklesu hodnoty majetku o 600 milionů dolarů propadl o 241 míst na 920. příčku. Šéfovi sněmovního opozičního hnutí ANO plynou přes svěřenské fondy příjmy z koncernu Agrofert, který Babiš dříve vlastnil přímo.

Zdroj: ČTK

Články, které by tě mohly zajímat