Právě vysíláme

Nejen Praha, ale i další města: Kříže na náměstích za oběti koronaviru jsou po celé České republice

2. dubna 2021 15:10
Nejen Praha, ale i další města: Kříže na náměstích za oběti koronaviru jsou po celé České republice

Nejen v Praze na Staroměstském náměstí, ale také v dalších asi třech desítkách měst po celé republice jsou k vidění na náměstích kreslené kříže jako uctění památky za oběti koronaviru. Do iniciativy se zapojila Plzeň, Karlovy Vary, Liberec, Brno, Ústí nad Labem, Hradec Králové a mnoho dalších.

Pieta za oběti koronaviru se neuskutečňuje jen v Praze. Do iniciativy spolku Milion chvilek pro demokracii se zapojilo už kolem tří desítek měst. Nejnověji také Cheb, kde Komunitní osvětové společenství, z. s. na náměstí křídovým sprejem nastříkala 192 křížů za všechny dosavadní oběti koronaviru.

„Chtěli jsme, aby na Velký pátek, v den velkého smutku, mohli lidé vzdát hold svým blízkým, o které v důsledku pandemie přišli,“ uvedl k akci Jindřich Novák, předseda spolku a ještě dodal: „Možnosti rozloučit se, vyjádřit úctu, zažít si rituál rozloučení jsou v současné chvíli omezené. Sami jsme si to uvědomili, když jsme volali přátelům do Prahy, aby nám tam našeho blízkého taky napsali a položili kytičku. Došlo nám, že by možná tuhle potřebu měli i lidé tady u nás na západě. Pieta je něco co do našich životů patří stejně jako smrt. Vnímáme ji jako způsob, který nám všem může pomoci vyrovnat se se smutkem a ztrátou našich blízkých.“

Mezi města, která se do akce zapojily patří také také Plzeň, Karlovy Vary, Liberec, Brno, Ústí nad Labem, Hradec Králové a mnoho dalších.

Zdroj: Facebook

Články, které by tě mohly zajímat