Právě vysíláme

Nejexotičtější druhy koček. Znáte je?

10. září 2021 18:00
Nejexotičtější druhy koček. Znáte je?

Když se řekne kočka, většina z nás si asi obratem představí kočku domácí – nebo možná britskou či perskou. Na světě ale existuje celá řada exotických druhů kočiček, a docela klidně bychom se s vámi i vsadili, že je všechny nebudete znát.

Serval stepní

Servalové jsou stále oblíbenějšími mazlíčky i u nás v České republice. Tahle kočkovitá šelma pochází z afrického kontinentu a v dospělosti dosahuje délky okolo osmdesáti centimetrů při váze asi deseti až dvanácti kilogramů. Serval se může chlubit exotickým vzhledem a nápadně připomíná mnohem větší divoké šelmy. Není nejmenší, stále jej ale odborníci řadí do podčeledi koček malých. Servaly můžete legálně chovat i v České republice, nejedná se ale o ty nejlevnější mazlíčky. Taková pěkná kočička vás může přijít i na desítky tisíc korun.

Rys červený

Tahle neuvěřitelně krásná kočkovitá šelma má asi dvanáct různých poddruhů a světe div se – nejen na pomezí severoamerického kontinentu se jedná o stále oblíbenějšího domácího mazlíčka. Dosahuje délky něco málo okolo jednoho metru a dožívá se sedmi až deseti let. Rysi jsou střední velikosti a dokážou se silně zafixovat na lidské páníčky. Právě pokud jde o povahu, jsou tyto kočkovité šelmičky opravdu velmi populární.

Karakal

I exotičtí karakalové se řadí mezi kočkovité šelmy střední velikosti. Místo jejich původního výskytu najdeme na africkém a asijském kontinentu. I s ocasem dosahují dospělí jedinci délky okolo jednoho a půl metru. Pokud jde o povahu, jsou poměrně dost přátelští a mohli bychom je přirovnat k servalům. Jejich majitelé na ně zpravidla nedají dopustit, ale není se co divit – i tyhle kočičky patří mezi nejnákladnější, které známe. A ani uživit je není nejlevnější – stejně jako servalové si denně poradí klidně i s kilem čerstvého masa.

Kanadský a sibiřský rys

Tito drobní rysové jsou speciálně uzpůsobení na život v tajgách a výrazně chladnějších podnebních podmínkách. Jejich tělo proto obaluje poměrně tlustá srst a jsou pořádně huňatí. Připomínají živoucí ztělesnění většího plyšáka. S lidmi si tihle rysové rozumí většinou dobře, nejsou ale nijak zvlášť oddáni výhradně svým majitelům, nevadí jim totiž ani cizí návštěvníci. Nejsou ani úplně ideální volbou pro dlouhé procházky na venčení. Dospělý jedinec měří na délku okolo šedesáti centimetrů.

Ocelot

Oceloty dobře známe i u nás v České republice, i když nejspíš ne jako zrovna typické domácí mazlíčky. Odborníci je popisují jako „lehce“ divoké kočkovité šelmy, které sice docela v pohodě lze chovat doma, ale musíte se na to náležitě připravit – a stejně tak i váš byt nebo dům. Oceloti se vyznačují poměrně přátelskou povahou a dovedou se silně zafixovat na svého pána. V domácích podmínkách se ocelot dožije klidně i celých dvaceti let. I jejich cena je ale poměrně vyšší, opět se bavíme o desítkách tisíc korun.

Články, které by tě mohly zajímat