Právě vysíláme

Nejexotičtější rasy psů. Kterého byste chtěli?

10. září 2019 12:13
Nejexotičtější rasy psů. Kterého byste chtěli?

Seznámíme vás s rasami psů, o kterých jste možná neměli ani tušení, že vůbec existují. Tak co, vyberete si tu příštího čtyřnohého miláčka?

Azavak

Azavak neboli také azavžský chrt má svůj původ v africké Nigérii, a i když jej dost možná dnes vidíte poprvé v životě, lidé na africkém kontinentě toto plemeno znají nejspíš už celé tisíce let. Na výšku dosahuje tento pejsek v dospělosti asi sedmdesáti centimetrů, přičemž váží asi pětadvacet kilogramů. Azavak je exotický jak v Evropě, tak i na americkém kontinentě, jeho popularita se ale rychle zvyšuje.

Shih-tzu

Toto velmi staré plemeno pochází původně z tibetských plání. Pro tohohle exotického pejska je typická hlavně jeho poněkud unikátní srst – tedy spíše způsob, jakým roste. A to prakticky (netestovali jsme) do nekonečna. Pokud tak svého miláčka neostříháte, možná budete mít brzy doma psí ovečku. Tito psi jsou nenároční a jakákoliv forma tréninku u nich prakticky nepřichází v úvahu. Rovněž je budete muset trpělivě učit zvykat si na ostatní lidi (a zvířata).

Tibetská doga

Jak je vám asi už jasné, i tenhle pejsek má svůj původ v Tibetu. Podle vědců znají lidé tohle plemeno už po neuvěřitelné čtyři tisíce let, zároveň se jedná také o jednoho z největších známých psích plemen. Právě tibetské dogy (neboli také tibetští mastifové) jsou pravděpodobně předchůdci například dnešních bernardýnů. Dříve se v Číně používali při své práci zejména pastevci, dnes se oproti tomu jedná o symbol luxusu a vysokého postavení ve společnosti. Tenhle pejsek je opravdu obrovský – na výšku má téměř sedmdesát centimetrů a váha dospělých psů se pohybuje klidně i okolo 75 kilogramů.

Saluki

Saluki nebo také perský chrt. I tohle exotické plemeno je staré několik tisíc let. Veliké oblibě se přitom těšilo už ve starověké egyptské říši. Zamilovali si je dokonce i ve zbytku muslimského světa, kde chov psů není vůbec tak obvyklou zálibou, jako například v našich evropských podmínkách. Plemeno saluki se vyznačuje nápadně atletickou postavou – opravdu milují běh a fyzickou aktivitu. Dospělý pejsek dokáže běžet rychlostí až sedmdesát kilometrů v hodině. Na výcvik je ale tenhle pejsek ale náročnější. Odborníci jejich chování často připodobňují ke kočkám. Saluki tak může mít tendence snažit se utéct z domu nebo ze zahrady. Na druhou stranu jsou ale velmi vhodní do bytu – nelínají ani nevydávají nadměrný zápach.

Shiba Inu

Nejznámější japonské psí plemeno vůbec. Tihle psi jsou velmi oblíbení pro svou přátelskou a milující povahu, na druhou stranu ale dokážou být i docela neposlušní. Shiby mají vlastní rozum a jejich názor se zkrátka ne vždycky potká s tím, co byste od nich požadovali vy. Nenechte se ale mýlit, shiby jsou vysoce inteligentní a pokud si je dovedete pořádně vycvičit, získáte parťáka na celý život. Shiba je také velmi sebevědomý a svou atypickou povahou vás nepochybně okouzlí. Bude to chtít jen trochu trpělivosti.

 

Zdroj: YouTube

Články, které by tě mohly zajímat