Právě vysíláme

Nejhloupější školní pravidla na světě aneb Máme se tu ještě dobře

16. září 2019 12:10
Nejhloupější školní pravidla na světě aneb Máme se tu ještě dobře

Škola je základ života v civilizovaném světě. Jako v každé instituci i tady samozřejmě musí vládnout pravidla. V dnešním žebříčku vám představíme pár pravidel ze světových škol, která nám ale moc smysl nedávají.

Zákaz odhalených ramen

Některé americké školy (tedy ty, ve kterých se nemusí nosit školní uniformy) zakázaly nošení topů, které odhalují ramena. Dívky tak musí zapomenout na některé z aktuálních módních trendů.

Zákaz pětičlenných skupinek

Jedna americká škola si v minulosti asi spočítala, že všechno špatné na její půdě vzniká ve skupinkách s pěti členy. V pěti jste se tak na školních pozemcích sdružovat prostě nemohli. Klidně vás může být více, klidně vás může být méně. Ale pět ne.

Děti jako tučňáci

Spojené státy americké jsou zemí neomezených možností. V posledních letech je velkým tématem genderová rovnoprávnost a otázka pohlaví všeobecně. Aktuálně není moc bezpečné cokoli a kohokoli jakýmkoli způsobem genderově rozlišovat. Vyučující na jedné škole v Nebrasce tak měli začít své svěřence raději nazývat „fialovými tučňáky“ (purple penguins). A to jen proto, aby se vyhnuli případným nepříjemnostem. Uf.

Zákaz kol

Jiná americká škola, tentokrát v New Jersey, pro změnu zakázala jízdní kola. A důvod? Údajně bezpečnost a také zodpovědnost za studenty. No dobrá, smysl to sice dává, ale na druhou stranu úplně bezpečná není vždy ani chůze pěšky.

Zákaz plácnutí a objetí

Dávali jste si ve škole někdy se spolužáky high five? Nebo jste snad někoho objali? Tak ani jedno by vám v jedné škole v Kalifornii nejspíš jen tak neprošlo. Tam podobné výrazy náklonosti a sounáležitosti striktně zakázali. Prý si jejich studenti mají své ruce nechat takzvaně „pro sebe“.

Zákaz Vánoc

Horkým tématem je samozřejmě také otevřená příslušnost k různým náboženstvím a tzv. upřednostňování některých náboženských svátků před jinými. Došlo to až tak daleko, že jedna základní škola v Texasu prostě jen tak zakázala prakticky cokoliv, co by nějakým způsobem souviselo s Vánocemi a jakýmkoli jiným svátkem. Zvláštní zákaz pak dostaly klasické symboly, jako jsou vánoční stromeček, červené ozdoby a samozřejmě i Santa.

Zákaz kečupu

Ve Francii na to šli trochu z jiného soudku, a tak v některých školách zakázali používání kečupu. Že vám to přijde bizarní? No dobře, kečup si tady dát můžete – ale jen na francouzské hranolky, jinak s touhle omáčkou nepočítejte.

Žádní nejlepší přátelé

Na některých školách ve Velké Británii pro změnu zakázali klasický fenomén „nejlepšího přátelství“ – tedy něco, co ke školám neodmyslitelně patří. Prostě žádné paktování s BFF. Tedy alespoň se o to pokusili, a my raději nebudeme odhadovat úspěšnost takového projektu. Důvod přitom byl docela sympatický – chtěli děti přimět k tomu, aby si spolu hráli ve větších skupinkách a aby tam nedocházelo k diskriminaci. Těžko ale říct, zda je právě takový vynucený způsob tím nejlepším řešením.

Články, které by tě mohly zajímat