Právě vysíláme

Nejkrásnější přírodní úkaz v Česku: Na nebi jsme opět mohli zahlédnout polární záři

24. dubna 2023 12:05
Nejkrásnější přírodní úkaz v Česku: Na nebi jsme opět mohli zahlédnout polární záři

Nad severním obzorem České republiky mohla být viditelná vzácná polární záře. Zemské magnetické pole je totiž narušené kvůli erupcím na slunci. Na svém facebooku na to upozornil Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ). Pro sledování polárnízáře je nutností tmavá obloha.

„Oblačnost bude proměnlivá, nicméně v Čechách je večer naděje i na polojasno, přechodně zejména po setmění až na skoro jasno,“ uvedli meteorologové. Vědci se shodují, že sledovat polární záři je nejlepší z místa s otevřeným obzorem na sever, nejlépe někde na horách.

Polární záře patří mezi nejkrásnější přírodní úkazy na obloze. Zatímco v polárních oblastech jsou celkem běžné, v nižších zeměpisných šířkách je jejich výskyt vzácný. V Česku to může být zhruba v rozmezí dvou až tří let. Letos byla ovšem v ČR viditelná již na konci února.

 

V severských zemích jsou polární záře viditelné po celé obloze, ale v ČR jsou nevysoko nad severním obzorem, takže si je nezkušený pozorovatel může splést se září vzdáleného města. Ředitel organizace Planetum zaštiťující pražské planetárium a hvězdárny Jakub Rozehnal dříve uvedl, že v ČR se polární záře ukazuje jako slabě červená záře, někdy může být i dozelena. „Zda jde opravdu o polární záři se dá velmi jednoduše ověřit na mobilním telefonu. Pokud si ji vyfotíte, mobil vám ukáže barvu daleko lépe, než je viditelné pouhým okem, někdy bývají na fotce vidět i takzvané barevné sloupy, což také dokazuje, že jde o polární záři,“ sdělil v únoru ČTK.

Zdroj: ČTK

Články, které by tě mohly zajímat