Právě vysíláme

Největší letadlo na světě se dočkalo svého prvního vzletu! Jakému účelu bude sloužit?

15. dubna 2019 13:10
Největší letadlo na světě se dočkalo svého prvního vzletu! Jakému účelu bude sloužit?

V kalifornské poušti poprvé vzlétl největší letoun v historii letectva! Letadlo modelu Stratolaunch váží přes 226 tun a rozpětí jeho křídel činí přes 110 metrů. Tento obr by v budoucnu měl pomoct raketám vzletět do vesmíru ze vzduchu!

Velké ambice

Letadlo Stratolaunch se konečně dočkalo svého prvního startu! Obrovské letadlo patří společnosti Stratolaunch Systems Corporation, jež byla založena jedním ze spoluzakladatelů firmy Microsoft, Paulem Allenem. Cílem společnosti je přijít na způsob, jak uskutečnit start vesmírné rakety ze vzduchu. Podle firmy Stratolaunch Systems Corporation dokáže letoun Stratolaunch unést hned několik vesmírných raket najednou.

Po sedmi letech testování a stavění je letadlo Stratolaunch konečně připravené ke svému prvnímu vzletu. Jak dopadl první pokus? Mrkněte na video níže.

 

Letadlo bylo ve vzduchu celkem zhruba 2,5 hodiny a za tu dobu splnilo všechna očekávání. Firma Stratolaunch si testovací let chválí a doufá, že v brzké budoucnosti může obrovské letadlo pomoci vynést první vesmírnou raketu do vzduchu. Snad se jim tento ambiciózní projekt podaří splnit co nejdřív!

Zdroj: Maxim, YouTube, Stratolaunch.com, Instagram

Články, které by tě mohly zajímat