Právě vysíláme

Nekonečný příběh o PSH: O legendární rapové kapele vznikl dokument

29. června 2022 17:03
Nekonečný příběh o PSH: O legendární rapové kapele vznikl dokument

PSH patří k českým rapovým legendám. O kapele vznikl celovečerní dokument, který natočili režisér Štěpán Vodrážka spolu se scenáristou Petrem Cífkou. Film PSH Nekonečný příběh bude mít premiéru 2. července na festivalu v Karlových Varech.

Bude uveden v sekci Zvláštní uvedení a součástí programu je i sobotní koncert PSH, tedy Oriona, Vladimira 518 a Mikea Trafika od 22:30. Do distribuce půjde film na podzim.

Film PSH Nekonečný příběh představí divákům spoustu dosud nepublikovaných záběrů a soukromých archivů. „Míra otevřenosti toho, kam nás kluci pustili, je fakt obdivuhodná. Zároveň je skvělé, že od chvíle, kdy kluci řekli ano, šli do dokumentu opravdu naplno a upřímně. Taková míra autenticity je naprosto jedinečná, jen díky tomu je ten film takový, jaký je. V pár momentech téhle své otevřenosti kluci trochu litovali, ale naštěstí se rozhodli takhle tvrdý a svým způsobem radikální tvar respektovat,“ říkají autoři Vodrážka, známý pod přezdívkou FOK, a Cífka.

Tvůrci říkají, že nechtěli dělat oslavný pomník kapely, ale příběh tří kamarádů, které spojily společné zájmy. Producenty celovečerního dokumentu PSH Nekonečný příběh jsou Vratislav Šlajer a Jakub Košťál ze společnosti Bionaut, mimo jiné držitelé ceny Emmy za seriál #martyisdead.

Režisér filmu PSH Nekonečný příběh Vodrážka je i autorem klipů kapely a natočil díl seriálu Kmeny o městských subkulturách. Cífka vedl v minulosti s PSH rozhovory. „Nikdy jsme se nepřetvařovali, naše texty obsahujou reálný zážitky a postoje, případně nějaký ujetý představy. Vykecali jsme na sebe vždycky všechno, a to i ty temný a nekorektní aspekty našich životů. V dokumentu tomu nakonec není jinak,“ říká Vladimir 518.

„PSH je o raperech, kteří už všechno měli a zažili. Jde o určitou dekonstrukci slávy a úspěchu obecně. Yung Michal je naopak příběhem kluka, který z toho vidí jen ten výsledek. Vyrůstá v obrázcích úspěchu a chce to samé. Ale nevidí a nevnímá ty věci za tím, jde jen po té slupce,“ popisuje vazbu mezi oběma filmy Vodrážka.

 

Zdroj: ČTK

Články, které by tě mohly zajímat