Právě vysíláme

Nemocnice informovala o prezidentově stavu: není schopen vykonávat pracovní povinnosti

18. října 2021 17:48
Nemocnice informovala o prezidentově stavu: není schopen vykonávat pracovní povinnosti

Prezident Miloš Zeman není nyní podle vyjádření Ústřední vojenské nemocnice (ÚVN) ze zdravotních důvodů schopen vykonávat žádné pracovní povinnosti.

Oznámil to dnes předseda Senátu Miloš Vystrčil (ODS) s odkazem na vyjádření ředitele ÚVN a Zemanova ošetřujícího lékaře Miroslava Zavorala. Vedení Senátu se podle Vystrčila sejde v úterý s předsedy sněmovních stran, aby probrali postup při převodu pravomocí prezidenta po dobu Zemanovy indispozice.

Vystrčil také uvedl, že dlouhodobá prognóza Zemanova zdravotního stavu je podle nemocnice „krajně nejistá.“ Možnost návratu k pracovním povinnostem v následujících týdnech je proto málo pravděpodobná.

Předseda Senátu také uvedl, že o Zemanově stavu byl už ve středu 13. října 2021 informován hradní kancléř Vratislav Mynář. Ten dnes Senát a jeho předsedu obvinil ze snahy se zviditelnit a z pokrytectví.

Ústřední vojenská nemocnice odeslala Miloši Vystrčilovi odpověď na jeho žádost týkající se zdravotní kondice prezidenta v pondělí ráno. Obsah odpovědi kvůli dodržování zákona nemocnice nezveřejnila.

Vystrčil od rána dokumenty studoval a radil se také s právními experty o tom, jaké informace může zveřejnit. Zdůrazňoval přitom, že chce odtajnit maximum možného. Zároveň se domluvil na odpoledním jednání právě s členy organizačního výboru. Společně se měli projednat finální obsah toho, co dají veřejnosti k dispozici.

Vystrčilův postup v pondělí odpoledne kritizoval hradní kancléř Vratislav Mynář. Uvedl, že podle něj šéf Senátu vyvolal mediální hru, která měla sloužit jen k jeho zviditelnění. Označil to za pokrytectví a snahu zbavit Zemana výkonu pravomocí. K prezidentově zdravotnímu stavu se Mynář nevyjádřil.

Vystrčil se v pátek z pověření vedení Senátu dotázal nemocnice na Zemanův zdravotní stav a prognózu dalšího vývoje, a to s ohledem na způsobilost zastávat úřad. Důvodem žádosti jsou nejasnosti kolem zdravotního stavu Zemana, který byl minulou neděli po třech týdnech opětovně hospitalizován. Vystrčil se současně obrátil minulý týden s obdobným dotazem na prezidentovu kancelář. Odpověď ale nedostal.

Zdroj: ČTK, Frekvence 1

Články, které by tě mohly zajímat