Právě vysíláme

Neuvěřitelná cifra! Kousek dortu ze svatby prince Charlese a princezny Diany se vydražil za více než padesát tisíc korun

13. srpna 2021 15:10
Neuvěřitelná cifra! Kousek dortu ze svatby prince Charlese a princezny Diany se vydražil za více než padesát tisíc korun

Takřka přesně čtyřicet let po svatbě britského prince Charlese a princezny Diany byl vydražen kousek jejich svatebního dortu. Porce sladkosti o hmotnosti přibližně osm set gramů se v aukci prodala za 1850 liber (téměř šestapadesát tisíc korun) a výrazně tak předčila očekávání aukční síně.

Novým majitelem dortu se stal Gerry Layton z Leedsu, který přihazoval online. Vyvolávací cena byla 300 liber (devět tisíc korun), pořadatelé očekávali, že se nakonec prodá za zhruba 500 liber (patnáct tisíc korun). Provozovatel luxusních lodí Layton chce dort vložit spolu se svým majetkem do své závěti, aby se po jeho smrti prodaly a výtěžek šel na charitativní projekty. Layton si dort chce osobně převzít příští týden, ale médiím sdělil, že se bude muset „držet, aby ho nesnědl”.

O zachování kousku z jednoho ze 23 oficiálních svatebních dortů se postarala zaměstnankyně královny matky Moyra Smithová. Vydražený kus je z marcipánu s bílou polevou, je ozdobený cukrovou verzí britského královského erbu se lvem a koněm, je „mírně popraskaný” a uchoval se v potravinářské fólii. Podle aukční síně vypadá dort stejně jako ve svatební den, důrazně však nedoporučuje jeho konzumaci.

Dědic britského trůnu Charles a Diana Spencerová se vzali v červenci 1981, rozvedli se v roce 1996. Princezna Diana byla velmi oblíbená u britské veřejnosti a věci z její pozůstalosti se pravidelně prodávají v aukcích za velmi vysoké ceny. Ve čtvrtek vydražený kousek dortu se poprvé prodal již v roce 2008 po smrti Smithové. Dianin automobil Ford Escort se letos v červnu prodal za 52 640 liber (téměř 1,6 milionu korun), její tříkolka z dětských let se v červenci vydražila za zhruba třetinu prodejní ceny zmiňovaného automobilu.

Články, které by tě mohly zajímat