Právě vysíláme

Nová vakcína prý nabízí až devadesátiprocentní účinnost proti Covidu-19

9. listopadu 2020 14:58
Nová vakcína prý nabízí až devadesátiprocentní účinnost proti Covidu-19

První analýza nové vakcíny proti koronaviru předčila očekávání. Podle ní nabízí nová vakcína až devadesátiprocentní účinnost v boji proti Covidu-19! Ještě ovšem není vyhráno.

Důležitý krok

Společnosti Pfizer a BioNTech, kteří za vývojem vakcíny stály, testovaly celkem 43 500 lidí v šesti zemích. Zatím žádná bezpečnostní rizika hlášena nebyla.

Nová vakcína využívá experimentální metodu, která zřejmě přizpůsobí náš imunitní systém k účinné ochraně proti koronaviru. Vakcína se aplikovala pacientům celkem dvakrát a se sedmidenní pauzou.

 

Pfizer a BioNTech chtějí požádat o schválení vakcíny v nouzovém režimu, aby ji mohly začít používat už na konci měsíce. Společnost Pfizer věří, že do konce letošního roku bude schopna dodat 50 milionů vakcín. Tento počet může stoupnout až na 1,3 miliardy na konci příštího roku.

Pochybnosti o těchto vakcínách ovšem nadále trvají. Neví se například, jak dlouho trvá následná imunita proti Covidu-19 a jak účinné jsou vakcíny pro rizikové skupiny lidí. Výsledky testů jsou ale důležitým krokem v boji proti koronaviru.

Zdroj: BBC, Shutterstock

Články, které by tě mohly zajímat