Právě vysíláme

Nové zjištění: Geny po neandrtálcích jsou prý při koronaviru rizikovým faktorem

1. října 2020 16:10
Nové zjištění: Geny po neandrtálcích jsou prý při koronaviru rizikovým faktorem

Geny, které někteří lidé zdědili po dávných neandertálských předcích, možná zvyšují riziko těžkého průběhu onemocnění Covid-19. Vyplývá to ze studie evropských vědců, kterou zveřejnil prestižní časopis Nature. Informovaly o ní agentury AP a DPA.

Výzkumníci Hugo ZebergSvante Pääbo se zabývali skupinou genů neboli haplotypem, který moderní člověk zřejmě zdědil po člověku neandertálském. Tento haplotyp se vyskytuje asi u 16 procent obyvatel Evropy a zhruba poloviny obyvatel jižní Asie. V Africe a východní Asii se naproti tomu prakticky nevyskytuje.

Geny, které lidé získali po neandertálcích, mohou být podle nové studie rizikovým faktorem při onemocnění Covidem-19. Dalšími jsou věk, pohlaví a zdravotní stav. Nejčastěji se jako rizikový faktor uvádějí obezita, cukrovka či srdeční problémy.

ZebergPääbo, kteří pracují na Karolinském institutu ve StockholmuInstitutu Maxe PlanckaLipsku, ve své studii tvrdí, že vůbec nejvyšší výskyt neandertálského haplotypu je v populaci Bangladéše, kde se vyskytuje až u 63 procent lidí. Podle nedávných britských studií je přitom riziko úmrtí na Covid-19 u lidí s původem v Bangladéši až dvakrát vyšší než v průměrné populaci.

Podle studie zveřejněné v časopise Nature je riziko, že budou muset pacienta s covidem-19 připojit na plicní ventilaci, až třikrát vyšší, má-li ve své genetické výbavě neandertálský haplotyp.

“Je do očí bijící, že genetické dědictví po neandertálcích má tak tragické následky v současné pandemii,” uvedl Pääbo. “Proč tomu tak je, musíme co nejrychleji zjistit,” dodal.

Zdroj: ČTK

Články, které by tě mohly zajímat