Právě vysíláme

Nový semafor ukáže, jaká je situace pandemie koronaviru v okresech. Na chytrou karanténu bude dohlížet rada v čele s ANDREJEM BABIŠEM

27. července 2020 14:54
Nový semafor ukáže, jaká je situace pandemie koronaviru v okresech. Na chytrou karanténu bude dohlížet rada v čele s ANDREJEM BABIŠEM

Události kolem pandemie koronaviru v Česku nabraly nový rozměr. Ministerstvo zdravotnictví zveřejnilo, jak bude vypadat nový semafor pro hodnocení epidemiologického rizika v Česku. Na chytrou karanténu bude dohlížet nový orgán včele s premiérem Andrejem Babišem.

První mapu Ministerstvo zdravotnictví zveřejní za týden, pravidelně ji bude v týdenních intervalech aktualizovat. Semafor už ministerstvo představilo v minulých týdnech. Červený nejvyšší stupeň by dle aktuálních dat nikde v zemi neplatil, druhý nejvyšší by byl pouze v Praze.

 

Takzvaný semafor bude rozdělen na čtyři stupně rizika. První aktuální mapu Česka zveřejní ministerstvo zdravotnictví 3. srpna.

Co znamenají jednotlivé barvy?

U žlutého druhého nejvyššího stupně by hygienici mohli omezit akce, otevírací hodiny podniků nebo vyčlenit lůžka v nemocnicích. Zaměstnavatelé by měli zvážit zvláštní opatření na pracovištích. Při zeleném stupni by měla platit omezení návštěv ve zdravotnických zařízeních. Při červeném nejvyšším stupni rizika by byl omezen provoz škol, náboženských nebo sportovních akcí. Platilo by i doporučení vyhýbat se kontaktu s jinými lidmi a omezit cesty jen na nezbytné minimum.

 

Dnes vláda schválila zvláštní orgán pro zdravotní rizika, který bude dohlížet na chytrou karanténu. V jeho čele stane premiér Andrej Babiš, který bude mít dva zástupce, a to ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha a ministra vnitra Jana Hamáčka. Figurovat v něm bude i armáda. Chytrá karanténa má za úkol zlepšit vyhledávání lidí, kteří se setkali s nakaženými koronavirem.

Zdroj: Aktuálně, ČTK

Články, které by tě mohly zajímat