Právě vysíláme

Nový výzkum tvrdí, že lidé, kteří pravidelně pijí čaj, se dožívají delšího věku než ostatní!

11. ledna 2020 9:10
Nový výzkum tvrdí, že lidé, kteří pravidelně pijí čaj, se dožívají delšího věku než ostatní!

Milovníci čaje, máme pro vás dobrou zprávu! Podle nového výzkumu se díky pravidelné konzumaci tohoto populárního nápoje nejspíš dožijete delšího věku a budete mít i zdravější srdce.

Zajímavé výsledky

Prestižní odborný časopis European Journal Of Preventive Cardiology zveřejnil výsledky zajímavého výzkumu, který analyzoval vliv čaje na lidské zdraví. Projekt trval celkem 22 let a zkoumal zdraví celkem 100 902 respondentů v Číně. Jedna skupina konzumovala čaj často (například třikrát týdně a víc) a druhá skupina ho konzumovala méně častěji nebo vůbec. Vědci následně svoje respondenty monitorovali v průměru po dobu zhruba sedmi let.

Výsledky výzkumu byly velmi překvapivé. Podle dat měli pravidelní konzumenti čaje až o 20 % menší pravděpodobnost, že během života utrpí mrtvici či nemocné srdce. Milovníci čaje se rovněž dožili delšího věku než druhá skupina, a to o celkem 1,26 roku. Jaký druh čaje byl podle vědců nejzdravější? Prý jednoznačně zelený čaj!

Žena pije čaj

Pít čaj pravidelně se rozhodně vyplatí!

Vědci neví, proč přesně měli pravidelní konzumenti čaje o tolik lepší výsledky než ostatní. Spekuluje se, že za zdravé účinky čaje můžou především antioxidanty, které v různých druhů čajů najdeme.

Zdroj: UNILAD, European Journal of Preventive Cardiology, Shutterstock, The Mirror

Články, které by tě mohly zajímat