Právě vysíláme

Nový výzkum tvrdí, že lidé, kteří tráví dvě hodiny denně venku, můžou být šťastnější a zdravější

12. července 2019 12:10
Nový výzkum tvrdí, že lidé, kteří tráví dvě hodiny denně venku, můžou být šťastnější a zdravější

Vědcům se konečně podařilo zjistit, jak moc našemu tělu prospívají venkovní aktivity. Podle nového výzkumu jsou lidé, kteří tráví pouhé dvě hodiny denně pod širým nebem, zdravější a šťastnější. Jak se přišlo k takovému závěru?

Zajímavý výzkum

Vědci v Oxfordu vyzpovídali 20 000 respondentů a zeptali se jich, kolik hodin denně tráví venku. Následně je zajímalo jejich fyzické a duševní zdraví. O výzkum se bohužel nepostarala prestižní oxfordská univerzita, nýbrž nedaleké centrum pro udržitelné zdraví, nicméně, výsledky určitě za pozornost stojí.

Respondenti, kteří ven téměř nechodili, měli podobné výsledky jako ti, co venku trávili méně než dvě hodiny  aktivitou. Radikální změna přišla v momentě, kdy lidé říkali, že venku tráví dvě hodiny a více. Tito lidé měli stabilně lepší stav fyzického i duševního zdraví než ostatní.

Ilustrační foto

Má venkov svoje limity?

Zajímavé je ovšem i to, že lidé, jenž trávili více než pět hodin denně venku, měli naopak podstatně horší výsledky. Zdá se tedy, že trávit čas venku možná má svoje limity.

Velkou nevýhodou výzkumu je to, že se jeho výsledky opíraly o odpovědi respondentů, aniž by někdo kontroloval, zda mluví pravdu. Čísla je tedy třeba brát trochu s rezervou.

Každopádně, výsledky potvrdily to, co si mnozí psychologové a vědci myslí již delší dobu – trávit čas venku nám prospívá ve fyzickém i psychickém smyslu.

Zdroj: Men’s Health, Centre For Sustainable Health, Shutterstock

Články, které by tě mohly zajímat