Právě vysíláme

Nový výzkum tvrdí, že seriál na NETFLIXU mohl způsobit rostoucí počet sebevražd

2. května 2019 12:10
Nový výzkum tvrdí, že seriál na NETFLIXU mohl způsobit rostoucí počet sebevražd

Populární seriál „13 důvodů proč“ mohl způsobit nárůst v počtu sebevražd u teenagerů – alespoň to tvrdí nová data z výzkumu Národního institutu pro zdraví ve Spojených státech. Výsledky rozsáhlé studie odhalily znepokojující trend u dětí ve věku 10 až 17 let. Filmový gigant Netflix údajně výsledky zkoumá a zareaguje ohleduplně.

Znepokojující data

Podle výzkumu vedeného Dr. Jeffreym Bridgem způsobila první řada úspěšného seriálu 13 důvodů proč popisující události po sebevraždě jedné dívky neočekávaný nárůst sebevražd u dětí ve věku 10 až 17 let ve Spojených státech. Ke zvýšenému počtu úmrtí dětí a teenagerů – a to o celých 28,9 % – došlo v měsíci poté, co měl seriál svojí premiéru. Nárůst se projevil zejména u kluků mezi 10 až 17 lety a psychologové z amerického Národního institutu pro zdraví naznačují, že by se mohlo jednat o efekt způsobený kopírováním toho, co se děje v tomto seriálu.

Netflix na výsledky výzkumu ihned zareagoval. Server oznámil, že analyzuje data z výzkumu a bude reagovat ohleduplně. Konkrétní kroky zatím filmový server neuvedl.

Záběr ze seriálu 13 důvodů proč

Záběr ze seriálu 13 důvodů proč

Větší vliv, než jsme si mysleli

Nový výzkum popisující vliv seriálu 13 důvodů proč na psychický stav diváků není jediným, který přišel s tímto smutným závěrem. Psychologové z University of Pennsylvania vydali letos podrobnější výzkum zkoumající druhou řadu tohoto seriálu.  Podle něj hrál větší vliv, zda diváci sérii dokoukali, či ne. Respondenti ve věku 18 až 29 let, kteří druhou sérii nedokoukali, měli větší tendenci mít nízké sebevědomí a sebevražedné tendence. Naopak ti, kteří sérii dokoukali, nezaznamenali změnu.

Seriál o sebevraždě na střední škole se netají tím, že chce nastartovat diskuzi o duševním zdraví mladých lidí. Výsledky dvou letošních výzkumů ovšem naznačují, že tento seriál může mít na děti a na teenagery vážnější vliv, než si Netflix původně myslel.

Koukáte na tento seriál? Je podle vás vhodný i pro teenagery a starší děti? Napište nám váš názor do komentářů.

Záběr z druhé řady seriálu 13 důvodů proč

Záběr z druhé řady seriálu 13 důvodů proč

Zdroj: Science Direct, Journal of the American Academy of Child & Adolescent Psychology, Alt Press, Instagram

Články, které by tě mohly zajímat