Právě vysíláme

Nový výzkum tvrdí, že singl studenti v dospívajícím věku jsou společenštější a veselejší, než jejich zadaní kolegové

23. října 2019 15:10
Nový výzkum tvrdí, že singl studenti v dospívajícím věku jsou společenštější a veselejší, než jejich zadaní kolegové

Nový psychologický výzkum v americkém státě Georgie odhalil velmi zajímavý trend u studentů v dospívajícím věku! Podle nové analýzy jsou studenti, již nejsou často ve vztahu, společenštější a jsou méně náchylní k depresím. Jak k tomuto závěru přišli psychologové a jak odůvodňují tyto výsledky?

Vztahy neznamenají vše

Tým psychologů vedený doktorandskou studentkou Brooke Douglas zkoumal, zda vztahy u studentů v dospívajícím věku pozitivně ovlivňují jejich schopnosti se integrovat do společnosti a prokázat vůdčí schopnosti. Výzkum zkoumal chování 594 studentů ve druhém ročníku na gymnáziích po severní části státu Georgie od roku 2003 do roku 2009. Studenti museli nejprve uvést, zda byli pravidelně ve vztahu – následně i pravidelně popisovali svoje pocity či nálady. Psychologové brali i v potaz hodnocení od učitelů na školách, kde se výzkum konal.

Výsledky výzkumu byly obrovským překvapením. Podle aktuálních dat mají „osamělí“ studenti v dospívajícím věku stejně dobré, a občas i dokonce lepší společenské mravy, vůdčí schopnosti a duševní zdraví, než jejich zadaní kolegové. Navíc podle zpětné vazby od učitelů byli singl studenti nejspolečenštější ze všech a chlubili se nejmenším výskytem depresí. Naopak ti, kteří střídali často partnery či partnerky, byli dvojnásobně smutnější.

Psychologové chtějí použít výsledky tohoto výsledku k tomu, aby zbořili stereotypy týkajících se vztahů v dospívajícím věku. „Někteří studenti jdou jinou cestou a obě varianty jsou zdravé,“ říká vedoucí výzkumu Brooke Douglas„Neměl by existovat jakýsi společenský tlak, že být ve vztahu je znamením dospívání.“ Douglas a její kolegové tvrdí, že za horší výsledky u lidí ve vztahu můžou traumata způsobena těžkým rozchodem.

Pokud jste tedy v dospívajícím věku a je vám smutno z toho, že nemáte druhou polovičku, nemějte strach! Blýská se na lepší časy!

Zdroj: Psychology Today, Shutterstock, Journal of School Health

Články, které by tě mohly zajímat