Právě vysíláme

Nový výzkum tvrdí, že sociální sítě mají minimální vliv na kvalitu života dospívajících

10. května 2019 12:10
Nový výzkum tvrdí, že sociální sítě mají minimální vliv na kvalitu života dospívajících

Sociální sítě možná nemají tak negativní dopad na psychický stav teenagerů, jak jsme si v minulosti mysleli – alespoň to tvrdí nový výzkum z oxfordské univerzity, jenž zkoumal přes 12 000 respondentů mezi lety 2009 a 2017. Jsou moc jsou tato data přesvědčivá?

Zajímavá teorie

Profesoři z prestižní oxfordské univerzity vyzpovídali celkem 12 672 respondentů ve věkovém rozmezí 10 až 15 let. V rámci výzkumu se respondentů nejprve ptali, kolik času denně tráví na sociálních sítích. Poté přišly otázky zkoumající, jak jsou spokojeni s různými etapami svého života.

Podle profesora Andrewa Przybylského, jenž spolu s Amy Orben nesl zodpovědnost za tento výzkum, nemá 99,75 % naší celkové spokojenosti se životem nic společného s tím, jak využíváme sociální sítě. Profesor Brzybylski a Amy Orben proto chtějí vyzvat sociální sítě, aby blíže spolupracovaly s politiky a výzkumníky v tomto oboru. Lepší spolupráce mezi těmito pozicemi podle nich umožní dokonalejší pochopení toho, jak sociální sítě ovlivňují náš život.

Lze výsledkům věřit?

Výzkum profesora Przybylského a Amy Orben představuje dosud nejrozsáhlejší analýzu vlivu sociálních sítí na teenagerech. To ovšem neznamená, že se obejde bez komplikací. Je nutné dodat, že výzkum pouze zkoumal vliv na děti do 15 let a opominutí teenagerů ve věku 16 a 17 let mohlo výsledky ovlivnit. Tvrzení profesora Przybylského tudíž může být poněkud přehnané.

Vedoucí výzkumu má nicméně naprostou pravdu v tom, že musí dojít k lepší spolupráci mezi představiteli sociálních sítí, politiky a analytiky. Pokud další studie ukáží, že profesor Przybylski a Amy Orben měli pravdu, budeme moct s větší jistotou říct, zda sociální sítě mají skutečně tak malý vliv na psychickém stavu mladých lidí.

Zdroj: BBC, PNAS Journal, Shutterstock

Články, které by tě mohly zajímat