Právě vysíláme

Obchody se otevřou až 10. května, rozhodla vláda

29. dubna 2021 16:50
Obchody se otevřou až 10. května, rozhodla vláda

Vláda na svém čtvrtečním zasedání řešila mimo jiné také to, kdy budou maloobchodníci otevřít své prodejny. Nakonec se shodla na datu 10. května, což je o týden později, než původně plánovala obchody otevřít.

O rozhodnutí vlády otevřít obchody 10. května informoval na svém Twitteru ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček. Dříve se přitom mluvilo o otevření prodejen už o týden dříve, tedy 3. května. Nebyla však splněna podmínka poklesu počtu nakažených koronavirem za sedm dní pod sto na 100 tisíc obyvatel. Této hranice se podaří dosáhnout pravděpodobně až koncem příštího týdne.

Na prodejnách by pak měla platit stávající opatření, to znamená jeden zákazník na 15 metrů čtverečních, dodržování dvoumetrových rozestupů či dezinfekce rukou před vstupem do prodejny. Samozřejmostí zůstávají zakryté dýchací cesty.

Dobré zprávy se naopak dočkaly rodiče dětí druhého stupně základních škol. Od 3. května jim začne rotační výuka, zatím však pouze v Karlovarském, Královéhradeckém, Plzeňském, Středočeském, Libereckém a Pardubickém kraji a v Praze. Stejně tak budou moci do školy žáci nižšího stupně víceletých gymnázií.

V sedmi uvedených regionech s nejnižším počtem nově nakažených koronavirem také budou moci chodit všechny děti do školek, sdělila Lednová. V ostatních krajích je budou dál navštěvovat jen předškoláci nebo děti zdravotníků a dalších vybraných profesí. Už toto pondělí se MŠ naplno otevřely v Královéhradeckém, Karlovarském a Plzeňském kraji.

Zdroj: ČTK, ShutterStock

Články, které by tě mohly zajímat