Právě vysíláme

Od 13. března už nebudou respirátory povinné v obchodech, oznámil ministr Válek

23. února 2022 16:14
Od 13. března už nebudou respirátory povinné v obchodech, oznámil ministr Válek

Od 1. března budou zrušena omezení počtu lidí na všech hromadných akcích, rozhodla o tom dnes vláda. Po jejím jednání to novinářům řekl ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09). Ke 13. březnu by také mělo skončit testování ve zdravotnických zařízeních a sociálních službách.

Ke stejnému datu bude povinné nošení respirátorů v MHD, zdravotnických a sociálních zařízeních, na většině ostatních míst by povinnost měla být zrušena.

Válek řekl, že chce nošení respirátorů maximálně omezit. Po 13. březnu bude povinné ještě v MHD, zdravotnických a sociálních zařízeních. S odborníky Válek diskutuje ještě o tom, že by se vyžadovaly na některých typech hromadných akcí. Další opatření, která by měla nastat po 13. březnu, bude vláda podle Válka projednávat na příštím zasedání.

Zrušení omezení pro hromadné akce už před jednáním vlády avizoval ministr kultury Martin Baxa (ODS). Například koncertů se nyní může účastnit 1 000 lidí, pokud sedí. Pokud má sál větší kapacitu, je možné využít nad 1 000 sedících polovinu maximální kapacity. Diváci musí mít respirátor, mohou si ho odložit, pokud konzumují jídlo a pití.

Zdroj: ČTK

Články, které by tě mohly zajímat